SUKUKRONIKKA, VANHEMPIENI TARINAKiinnostuin sukututkimuksesta joskus 1990-luvun alkupuolella. Eräs parhaista innoittajistani oli Seinäjoelta kotoisin oleva kaukainen sukulaiseni, Liisa Hakamäki. Hän oli jo ennen minua kerännyt mittavan aineiston sekä omasta, että siinä ohella myös minun suvustani.
Minulle tämä kurkistus menneisyyteen ei koskaan rajoittunut pelkkien henkilötietojen keruuseen. Yritin aina pohtia myös kyseisenä aikana elettyä elämää ja sitä, millaisia nämä ihmiset ovat olleet. Taustatietoja ei useinkaan ole paljoa, vain muutama rivi kirkonkirjoissa, mutta jo nekin saattavat kertoa jotakin. Näihin dokumentteihin merkittiin tietoja rippikoulun käymisestä, ehtoollisella käynnit, tietoja lukutaidosta, joita kerättiin lukukinkereillä, avioliittoon vihkiminen, lasten syntymiset, kuolema ja sen syy, sekä koko joukko rangaistuksia. Niistäkin voi päätellä jo monia asioita.

Haapalan suku, isäni sukuhaara, on eteläpohjanmaalainen talonpoikaissuku, kun taas äitini sukuhaara, Virta (ent. Ström) on kotoisin Askolasta. He ovat olleet paikkakunnan kartanoiden torppareita. Useat äitini sukuhaaran muinaisista jäsenistä ovat olleet myös ruotusotamiehiä silloisessa Ruotsin suurvalta-armeijassa ja viljelleet näin ollen pientä sotilastorppaansa. Tätä perua ovat suvun jäsenillä esiintyneet varsin erikoiset sukunimet, kuten Sabel, Pistol ja Trofast. Viimeksimainittu nimi on ollut vielä isoäitini isän nimenä, vaikkei hän enää ruotuarmeijaan kuulunutkaan. Aikanaan he sitten suomensivat nimekseen Vainio.

Aloin haalia käsiini valokuvia sukuni menneistä jäsenistä ja heidän elämästään. Se ja asiakirjojen tutkiminen oli mielenkiintoista salapoliisityötä. Kirjoitin sitten saadun aineiston ja suvun vanhojen valokuvien ympärille nivoutuvan sukuhistoriikin, joka löytyy oheisesta linkistä kuvineen ja teksteineen. Historiikki, sukukronikka, päättyy vanhempieni tarinaan ja isäni kuolinvuoteen 1975.


Aloita selaaminen tästä! linkki