Jaakko Haapala Ondajoella Rukajärven lähellä 1942

JAAKKO HAAPALAN RUKAJÄRVEN TIEIsäni Jaakko Haapala ei koskaan puhunut sotakokemuksistaan meille lapsille. Vain äitini saattoi joskus sanoa, että isä näki toisinaan painajaisunta tapahtuneista. Oli tultu omalle etuvartioasemalle ja siellä olikin vihollinen vastassa, ja sen tapaista.
Talvisodan syttyessä Jaakko opiskeli parhaillaan vielä Helsingin Kirkkomusiikkiopistossa. Kun opisto sitten Helsingin pommitusten vuoksi suljettiin, päätti Jaakko suorittaa asevelvollisuutensa. Hän astui armeijan rulliin Riihimäellä ja sai viestialiupseerin koulutuksen. Varusmiesaika kesti tuolloin 18 kk. Talvisota päättyi, mutta ennen kuin Jaakko ehti siviiliin, hänet komennettiin jo sodanajan asemapaikkaansa JR 31:een. Joukkoja koottiin Nurmeksen ja Lieksan alueelle, rajan läheisyyteen. Siitä alkoi Jaakon Rukajärven tie. Se johti hänet rykmenttinsä mukana Kolvasjärven, Repolan, Omelian, Ontrosenvaaran ja Rukajärven taisteluihin. Perillä Rukajärvellä oltiin syyskuun puolessa välissä 1941.

Jaakko aloitti kirjeiden kirjoittelemisen äitini kanssa vasta hyökkäysvaiheen päätyttyä ja tilanteen jo vakiinnuttua. Hän sai äitini osoitteen luultavasti Askolalaisten lähetettyä joulupaketteja rintamalle. Tytöillä oli tapana lähettää samalla tervehdys tuntemattomalle sotilaalle, paketinsaajalle. Jaakon kirjeet ovat tallessa, mutta niistä ei juurikaan saa käsitystä siitä, miten Jaakko koki tämän vaarallisen ja raskaan hyökkäyssodan. Viestimiehenä hän ei ehkä kaikissa tilanteissa ollutkaan aivan ensimmäisten hyökkääjien rintamassa, mutta varmaankin oli tilanteita, joissa kaikki saatavilla olevat miehet olivat tulen alla.
Hän kertoi myöhemmin kirjeessään, että jo esimiesasemansa vuoksi hän ei voinut olla näyttämättä esimerkkiä miehilleen. Lisäksi hän mainitsee, että joskus hän rukoili Jumalaa säästämään hänet: ”Jos et muusta syystä, niin äitini vuoksi säästä”. Tämä kertoo hänen vakaasta uskostaan kaikkivaltiaaseen ja siitä, että hänellä ei vielä ollut ketään muuta läheistä ihmistä, kuin oma äiti. Syvä usko oli johtanut hänen uravalintaansa jo ja leimasi hänen elämäänsä hamaan loppuun saakka.
Jotakin Jaakon toiminnasta kertoo se, että hänet palkittiin VM 2 – kunniamerkillä hyökkäysvaiheen ja Ondajoen asemataisteluiden ansioista vuoden 1942 alkupuolella. Kunniamerkkiehdotuksen perusteluissa mainitaan: ”Osoittanut huomattavaa neuvokkuutta ja urhoollisuutta viestijoukkueen varajohtajana”.
Tämän jälkeen seurasi pitkä vaihe, jolloin sotatoimet rajoittuivat eteen työnnettyjen, kenttälinnoitettujen taisteluasemien ja vihollisen väliseen kahakointiin, sekä partiotoimintaan. Taaempana olevissa asemissa päivät olivat tapahtumaköyhiä ja pitkäveteisiä. Jaakko kirjoitteli uudelle tyttöystävälleen. Kirjeitä kertyi lopulta valtava määrä, yhtä vaille 280 kappaletta. Itse hän tuhosi saamansa kirjeet, jotteivät ne joutuisi vihollisen, tai kenenkään muunkaan käsiin, jos hänelle sattuisi jotakin. Harvoilla lomillaan Jaakko suunnisti nyt Askolaan, tapaamaan tyttöystäväänsä. Määrätietoisesti hän alkoi rakentaa tulevaisuuttaan, johon kuuluivat ammatti, koti, perhe ja lapset. Kihlat ostettiin 4.3.1943. Jaakko lähetteli hakemuksia avoimiin kanttorinvirkoihin, mutta vaikka joihinkin aukesi vaalisijakin (mm. Siilinjärvelle) ei se kuitenkaan johtanut lopulliseen tulokseen. Pettymys seurasi toistaan, mutta aina hän jaksoi kannustaa morsiantaan ja tulevaa vaimoaan jaksamaan. Vielä tulisi heidänkin aikansa. Hän anoi siirtoa ja vapautusta siviilitehtäviin, mutta armeijan herrat eivät olleet näissä asioissa hänelle myötämielisiä, vaan totesivat, että ”Haapalaa tarvitaan täällä”. Hän myös yritti täydentää opintojaan, osallistui kuoroesiintymisiin ja luki kirjallisuutta.
Nykyihmisen on vaikea käsittää, miten vähäisillä tapaamisilla oli tuolloin tultava toimeen. Jaakko ja Hellin tapasivat marras-joulukuussa 1942 ensimmäistä kertaa toisensa silmästä silmään. Jo seuraavalla lomalla ostettiinkin sitten kihlat, maaliskuussa 1943. Pari lyhyttä lomaa tämän jälkeen ja häät pidettiin syksyllä 1943. Kaikki perustui kirjeitse esitettyihin ajatuksiin ja vuoropuheluun.
Tämän jälkeen he tapasivat vain neljä kertaa. Väliin tuli Ilomantsin suuri mottitaistelu, johon Jaakko joutui mukaan. Nuori morsian ei viikkoon kuullut miehestään mitään ja luuli jo tämän kaatuneen. Näin ei onneksi kuitenkaan käynyt, vaan Jaakko kirjoitti taisteluhaudan reunalta hätäisen kirjeen, esimieheltä lainaamansa kirjepaperipalasen, sulki sen pihkalla ja ilmoitti, että hengissä ollaan. Myöhemmin hän toteaa mm.: ”Motti tuli ja motti meni” ja ”Kuolema kulki niin läheltä, että kädellä olisi voinut koskettaa”. Jaakko palkittiin Ilomantsin taistelun jälkeen VM 1:llä. Siitä hän totesi kirjeessään lakonisesti: ”Sain mitskun”.
Olen sota-arkistosta kaivanut esille Ilomantsia koskevan I/JR 52 taistelukertomuksen. Sen olen kirjoittanut puhtaaksi (alkuperäinen lyijykynällä käsin kirjoitettu) ja liitän tämän kertomuksen jatkeeksi.
Jaakon sota loppui marraskuussa 1944. Hän oli saanut Utajärveltä viransijaisen paikan ja kiiruhti nyt sinne. Hellin saapui pian perässä, tammikuun puolivälissä, junalla. Minä synnyin 16 tammikuuta kotona kovaan pakkaseen.Lyhyt tiivistelmä Jaakon vaiheista sota-aikana:

1939
- 27.12. Jaakko astuu vakinaiseen palvelukseen Riihimäen Viestikoulutuskeskukseen

1940

- 24.1. komennus Reservialiupseerikoulun kurssille
- 14.2. Sotilasvala
- 26.4. ylennys korpraaliksi
- 23.5. ylennys alikersantiksi
- 28.5. siirto ViestiP 9:n
- 12.9. - 20.9. lomalla Seinäjoella ja Helsingissä

1941

- varusmiespalvelus jatkuu
- 26.3. Matti-isän hautajaiset
- 18.6. siirto I/JR 31 Esik.K

JATKOSOTA ALKAA:
- 3 - 4.7. 14 D, (johon myös JR 31 kuuluu), ylittää yöllä
rajalinjan tavoitteenaan Repolan valtaaminen. Jaakko ylittää rajan 3.7.-41 klo 7.30
- 8.7. Kolvasjärven kylä vallataan (Jaakon merkintä muistikirjaan)
- 8.7. Repola vallataan. (Jaakon merkintä muistikirjaan)
- 21.7. Alkaa kiivas Omelian mottitaistelu, joka päättyy ...
- 23.7. ... Omelian kylän valtaukseen. (Jaakon merkintä : Omelian motti vallattiin 25.7.41 ja kylä puhdistettiin. Yhden komppanian menetykset näissä taisteluissa oli yhtenä päivänä 11 kaatunutta ja 25 haavoittunutta).
- 11.9. Rukajärvi vallataan.
- 19.9. ylennys kersantiksi
- 6 - 7.12. Jaakko on lomalla.

1942

- tammikuu Jaakko aloittaa kirjeiden kirjoittelemisen Hellinin kanssa? (ehkä jo aikaisemmin v.1941 lopulla, mutta niitä kirjeitä ei ole tallessa)
- 16.2. Jaakolle myönnetään Vm 2
- 4. - 16.3. Jaakko on lomalla. 12.3. Jaakko kirjoittaa muistivihkoonsa: ”1942 kevät-kesällä alkaa rynnistys Etelä-Karjalasta päin pohjoista. Laguksen jääkärit näyttävät huomattavaa osaa. Tavoitteena tulee olemaan Sorokka ja Arkangelin rautatie. Vienanlahden rannoille syntyy suuri motti. Kovia taisteluita varmaankin tulee Sorokan vaiheilla. Venäläisten viimeiset rippeet tekevät epätoivoista vastarintaa. Suomalaiset pysähtyvät siihen paikkaan missä järven takaa näkyy tulivuoren muotoinen korkea vaara. Japani ja Saksa ratkaisee sodan Suomenkin osalta. Japani hyökkää Venäjälle, tai muuten pakottaa ryssän antautumaan, samaan aikaan kun lännestä painostus alkaa.
- 13.4. siirto 10 VK:aan (Jaakolla on jalassa tulehdus)
- 2. - 13.6. Jaakko on lomalla.
- 10.6. siirto I/JR 52 Esik.K (vanhoja ikäluokkia kotiutettu ja ryhmityksiä muutettu)
- 10.10. rohkeudestaan ja ripeistä otteistaan kuuluisa pat.kom. everstiluutnantti Majewski kaatuu tarkk'ampujan luodista tarkastaessaan venäläisiltä takaisin vallattuja asemia.
- 20.11. - 1.12. tällä lomalla Jaakko ja Hellin tapaavat ensimmäistä kertaa. Tapaamisen jälkeen Jaakko yöpyy Käpylässä (setä Fransin luona) ja matkustaa sitten kotiin Seinäjoelle. Jaakko merkitsee muistivihkoon:
”Uudet tuulet puhaltavat, tuntuu että taistelu on vasta alkanut Toulonin sotasatama on miehitetty saksalaisten toimesta. Kotirintaman tukikohta on siirtynyt ”Runojen kuninkaan” kaupunkiin. Johtolangat ovat näennäisesti lujasti hallussamme. Joka tapauksessa ratkaisu on lähestynyt huomattavasti. Ken elää näkee. (lisäksi hän merkitsee lyijykynällä nimikirjaimet H ja J H, -- eli Hellin ja Jaakko H)

1943

- 27.2.-7.3. Jaakon loma, jonka aikana ostetaan kihlat (4.3.43).
- 14. - 15.5. Pikakäynnillä Askolassa (yksi päivä ja kaksi yötä).
- 16.5. Vaalinäytte Siilinjärvellä ja haaveilua sinne pääsystä.
- 27.6. - 9.7. Lomalla, joka vietetään Askolassa ja Seinäjoella.
- 5.9 – 9.9. Häät ja hääloma
- 29.9.-14.10. Lomalla Askolassa ”kuherrusloma”
- 8.11. Jaakko muuttaa hirsikämppään järven rannalle, jonnekin selustaan.
- 19-22.11. Perunkirjoitusloma, jossa yhteydessä käynti Askolassa.

1944

- 5.1. - 18.1. Lomalla Askolassa (lähtö keskiviikkona, torstai matkalla ja perjantaina Töyrylässä. Perillä 10 pv).
- 16.4. - 6.5.-44 loma Askolassa.
- 10.6. Hyökkäys Kannaksella alkaa.
- 24.7. Mannerheim määrää kenr. Raappanan siirtymään Ilomantsin lohkolle, jossa tilanne on uhkaava. Muodostetaan osasto R, jonka osana on evl Partisen johtama osato P. Tähän kuuluu mm. JR 52 ensimmäinen pataljoona (Jaakko mukana) maj.Seitamon komennuksessa.
- 28.7. Jaakko kirjoitta hätäisen viestin Hellinille ennen lähtöä.
- 31.7. vastaisena yönä saarrostuksen tekemiseen määrätty os.P. etenee erämaita myöten vihollisen 179 D:n selustaan ja katkaisee sen yhteydet itään.
- 3. ja 4.8. venäläiset alkavat tuoda voimakkaita joukkoja mottiinjääneiden divisioonien avuksi. Tykistön, panssareiden ja ilmavoimien tukemat hyökkäykset ovat kovia, mutta eivät tuota tulosta.
- ?.8. Jaakko kirjoittaa hätäisesti viestin, jossa vakuuttaa kaiken olevan kunnossa. Kirjekuoren puuttuessa hän taittelee paperin ja sulkee pihkalla. Kenttäpostin leima on 5.8.
- 6.8. venäläisten onnistuu suurin tappioin murtautua Lutikkavaaran motista (289 D).
- 8.8. murtautuu 179 D ulos motista (JR 52 täällä). Suurin osa kalustosta jää suomalaisille.
- 9.8. varsinaiset tuhoamistaistelut päättyvät ja 14 D joukot palaavat takaisin Rukajärvelle. Jaakko kirjoittaa "motti tuli ja meni"
- 12.8. Taistelut ovat pääosin ohitse.
- 17.8. Jonkinlaisia jälkikahinoita esiintyy, mutta ne selvitetään.
- 23.8. Jaakko on takaisin Rukajärvellä.
- 4.9. aselepo astuu voimaan aamulla, Jaakko kuuntelee radiosta pääministerin puheen klo 6.00.
Kello 8.00 hän antaa miehilleen tiedon siitä, että sota on ohi.
- 5.9. Venäläiset ampuvatkin yllättäen vielä aamulla lopettajaislaukauksia. Tykistötuli lakkaa ja yhteyksiä aletaan ottaa linjojen molemmin puolin.
- 10.9. Joukot lähtevät kohti Suomen rajaa.
- 13.9. Juhlatilaisuus, jossa Ilomantsin retkikuntaan osallistuneita palkitaan. Jaakko saa 1 lk:n mitskun, niinkuin hän sanoo kirjeessään (Vm 1 lk).
- 19.9. välirauhansopimus allekirjoitetaan, joukot saapuvat Suomen puolelle.
- 20.9. ja 25.9.Kenraali Raappana otta vastaan divisioonansa ohimarssin Repolassa
- 8.10. - 19.10. Välisenä aikana Jaakko on lomalla. Silloin käydään Hellinin kanssa yhdessä Seinäjoella suunnittelemassa perheen asuntokysymystä jne.
- 17.11. 1944 Jaakko vapautetaan palveluksesta. Sota on vihdoin ohi.__________________________________________Jaakon jäämistössä oli jonkin verran sota-ajan valokuvia. Valitettavasti niissä ei ole juurikaan merkintöjä siitä, keitä ne esittävät ja mitä muuta niihin liittyy. Vain muutama päivämäärä ja jokunen henkilönimi.

Laitan niitä kuitenkin tähän oheen joitakin. Jos sinulla lukija on hallussasi lisätietoja näistä ihmisistä ja tapahtumista, ota palautesivun kautta yhteyttä. Olisin kiitollinen lisätiedoista.

Kuva alla: Rukajärven taistelu päättyi valtaukseen 11.9.1941. Valokuvia otettiin 18.9. Tässä I/JR 31 viestijoukkue kokonaisuudessaan. Joukkueenjohtajana E.J.Rantalankila (keskellä). Jaakko keskirivissä vasemmalla (katsoo johtajaan päin).
Kuva alla: Rukajärven valtauksen jälkeen. Jaakko vasemmalla, sitten Rantalankila, muut tuntemattomia. Tämän jälkeen rykmenttejä uudelleenjärjesteltiin ja JR 31 lakkasi.Jaakon kämppä. Takana teksti Juhannuksena 24.6.1943, siinä on taloni asun ihan yksin nyt.

Alla Rukajärveä. Kesäkuvat päivätty 13.9.1941 (heti valtauksen jälkeen).

Venäläisvankeja Rukajärvellä 13.9.1941


Kapteeni Rauno Harras Selinheimo (s.16.12.1907) Isäni ihaili tätä komppanianpäällikköä siinä määrin, että antoi esikoispojalleen, minulle, nimen Rauno.

Kapt. R. Selinheimo ja luutn. Suominen kovan asemataistelun jälkeen 1943

Jaakko Voipio (sotilaspastori) oli isäni hengellinen esikuva ja hyvä ystävä. Hän innosti kaimaansa, isääni, laajentamaan tietopiiriään ja täydentämään opintojaan.

Sakari Sertola (s.6.11.1918 Kankaanpää), viestiupseeri ja isäni lähin esimies. Jaakko arvosti tätä esimiestään ja ystäväänsä kovasti.

Vääpeli Joel Tiitus Vesterinen (s.13.7.1915) Jaakko joutui toisinaan tuuraamaan tätä vääpeliä, joka oli ilmeisen tunnollinen ja tarmokas mies.

Esikuntakomppanian korsu talvella 1942 Ondajoella.

Viestimiehiä. Edessä keskellä Sertola ja Jaakko.

Sakari Sertola ja Jaakko 20.9.1941 pian hyökkäysvaiheen päätyttyä. Jaakko on juuri saanut kersantin natsat. Kankaapäältä kotoisin oleva Sakari Sertola tuli I/JR 52:n viestiupseeriksi 15.9.1941.

Tänne, lähes idyllisen tuntuiseen paikkaan, hirsikämppään järven rannalla, Jaakko muutti marraskuussa 1943 ja tämä "asunto" oli hänellä sodan loppuun saakka.

Upseeristoa. Nimet? Toinen oikealta Jaakon kanssa myös lottakuvassa. Silmälasipäinen upseeri on eversti J.O.Hannula, muut minulle tuntemattomia.


Marianpäivänä 1941 Kuhmo Paloniemi- teksti viittaa siihen, että kuva on otettu Jaakon ollessa VK 9:ssä koulutuksessa. Kuvassa sama upseeri, kuin yllä olevassa upseerikorsukuvassa (Olisikohan ehkä I/JR 31 viestij.joht. E.J.Rantalankila?)

Upseeristoa ja seksikuva

Divisioonan päällystöä vasemmalta: tykistöupseerit Veli Lumiala ja Mauri Virmakoski, pat.kom. K.A.W. Majewski (kaatui lokakuussa 1942, kuuluisa sissipäällikkö ja sotasankari), sekä pat.kom. A.Seitamo.

Upseeristoa. Jaakon toteamus: "muuten tuttuja"

Kenr. Raappana Divisioonan hiihtokisoissa 1942

Tiiksjärven lentokalustoa

Vanhusten kotiutuskolonna Ontajoen taisteluiden jälkeen

Divisioonan tykkikalustoa

Kahvitauko Ontajoen taisteluiden jälkeen

Alla: Rukajärven suunnan viestimiesten arkea

Alla: Jaakon rintamakavereita (ehkä omia miehiä?): ylärivissä Alik. Hytönen R ja Korpr. Asikkala.
Alarivissä: Stm. Ruottinen T (Juuka, Ahmovaara) sekä Alik. Jorma Eräntie (Haapajärvi)
______________________________________________________________


14 Divisioona I/JR52 TAISTELUKERTOMUS ILOMANTSIN OPERAATIOSTA
14.8.1944Kertomus I/JR 52:n osallistumisesta taisteluihin Ilomantsin suunnalla ajalla 27.7. – 13.8.1944.


1. Pataljoonan siirto Ontrosenvaarasta Laiposalmen maastoon

Johtaja: I/JR 52:n komentaja, kapt. E. Temmes
Joukot: I/JR 52, jonka vahvuus kuljetuksen alkaessa 33 upseeria, 156 aliupseeria ja 755 miestä. Hevosia 33 kpl.

26.7.1944
Klo 16.00 sai kapt. Temmes JR 52:n komentajalta ev. Könöseltä hänen komentopaikassaan käskyn I/JR 52:n kokoamisesta Antrosenvaaraan ja kuljettamisesta Klyysivaaraan myöhemmin lähemmin määrättävään maastoon ja samoin myöhemmin käskettäviä tehtäviä varten. Käskyn mukaan tuli III/JR 52:n ottaa vastaan yön 26/27.7.1944 kuluessa kaikki I/JR 52:n asettamat kenttävartiot. Vaihdon piti olla loppuunsuoritettu 27.7.1944 klo 6.00 mennessä. Autokuljetukseen oli pataljoonan otettava mukaan 33 hevosta ajoneuvoineen ja ajomiehineen, loput hevoset piti saataman tavoitteessa. Rykmentin komentajan käsky sisälsi lisäksi yksityiskohtaisempia ohjeita vaihdon ja kuljetuksen järjestelystä.
Klo 19.00 saivat 3. K:n pääll. Kapt. Mirkola ja krh-joukkueen johtaja ltn Saarelainen pataljoonankomentajalta erilliskäskyn vaihdon suorittamisesta.
Klo 21.21 pataljoonankomentajan käskynanto patl:n komentopaikassa esikunnan upseereille ja yksiköiden päälliköille. Käsky sisälsi seuraavaa:
1. Patl. Siirtyy 27.7.44 klo 14.00 alkaen Klyysivaaraan.
2. Vaihto III/JR/52:n kanssa oltava loppuunsuoritettu 27.7. klo 6.00 mennessä.
3. Koko patl. Oltava kuljetusvalmiina 27.7. klo 14.00 patl:n komentopaikalla. Yksiköt viipymättä vaihdon tapahduttua.
4. Kuljetus tapahtuu komppanian kolonnissa 1 ½ tunnin väliajoin.
5. Mukaan otetaan määrävahvuuden mukainen aseistus ja patruunoita yksi tuliannos kutakin asetta kohti.
6. Viestikalustoa mukaan 4 La-puhelinta ja 20 tavallista puhelinta sekä tarpeellinen määrä tapsia.
7. Hevosia mukaan kuljetukseen 33 kpl. Luovutettavaksi jäävät hevoset ja ajoneuvot kootaan Esik.K:n ja 4. K:n alueelle josta ne rykmentin toimesta toimitetaan edelleen.
8. Mukaan otetaan muonaa kahdeksi päiväksi.
9. Kuljetusjärjestys: 2.K, 3.K, 1.K, 4.K ja esik. K.
10. Etulinjasta otetaan mukaan kaikki pion. Välineet.

27.7.1944

Klo 8.00 oli vaihto loppuun suoritettu ja rintamavastuu siirtynyt III/JR 52:lle. Vaihto sujui vihollisen häiritsemättä.
Klo 8.15 saapuivat 3.K + KrhJ + Jääk.j. O-vaaraan.
Klo ? 1.K. koossa lossilla toimitusjoukkueensa majoituspaikassa.
Klo 13.00 aloitettiin lastaaminen, jota seuraamaan saapuivat 14 D:n esikuntapäällikkö ev.ltn. Susi, JR 52:n komentaja ev. Könönen, sekä divisioonan ja rykmentin huoltopäälliköt. Lastaus sujui hyvin.
Klo 14.30 lähti ensimmäinen kolonna liikkeelle O-vaarasta. Kuljetusjärjestys muuttui sikäli, että ensimmäisenä lähti esik.K:n kolonna. Muut kolonnat lähtivät tasaisin väliajoin, viimeisen kolonnan lähtiessä O-vaarasta klo 20.00. Matka jatkui sen jälkeen kauniin sään vallitessa keskeytyksettä. Myöhemmin yökylmyys vaivasi kuorma-autojen lavalla kuljetettavia joukkoja.

28.7. 1944

Klo 1.00 saapui ensimmäinen kolonna Lieksa-Inari tien varressa Melavaaran eteläpuoliseen maastoon, missä pidettiin 2 tunnin ruokailutauko. Muiden kolonnien pysähtymispaikat edellä mainitusta länteen n. 2 km:n etäisyyksin.
Klo 10.50 saapui Esik.K. pataljoonan uudelle majoituspaikalle Laiposalmen maastoon p= 70, 00 i=36.00 missä suoritti purkauksen. Välittömästi tämän jälkeen saapuivat muutkin yksiköt majoittuen em. Maastoon. Viholliskoneet eivät häirinneet kuljetusta, eivätkä myöskään vihollispartiot.
Klo 12.55 saapui evltn. Partinen I/JR 52:n komentopaikalle.
Klo 13.15 antoi evl. Partinen käskyn I/JR 52:n komentajalle kapt. Temmekselle ja ErP 24:n komentajalle ma. Karkamalle. Käsky sisälsi seuraavaa.
Vihollinen edennyt Ilomantsin suunnalla linjalle Ilajajärven kaakkoispäästä etelään olevan suon reuna-Ilajanjärvi. 176:s vihollisdivisioona Ilomantsi-tien pohjoispuolella, div. esikunta Vellisaaressa. Kuutamolahti-Kuusivaara-suunnassa omat joukot Mäsätjärvi-Heimolanjärvi-linjalla. I/JR 52:sta ja Erp 24:sta muodostetaan os. Partinen, jonka tehtävänä on toimia eteläiseen suuntaan. Osaston oltava lähtövalmiina 29.7.44 klo 5.00. Pataljoonan raskaat aseet jätetään nykyiselle majoitusalueelle. Pst-joukkueet täydennetään täyteen määrävahvuuteen. E-huolto: os. Partiselle jaetaan 8:n päivän partiomuona. A-huolto: mukaan patruunoita kivääriä kohti 3 tuliannosta, kp:ta varten 2 tuliannosta (3 lipasta) pk:t 500 patr. (4-5 lipasta), munakäsikr. 2 kpl miestä kohti. Varustus: päällystakit mukaan, reppu, johon sukat, jalkarätit, villapaita. Pst-aseistus:käsipatruunoita 6 kpl, kasapanoksia 6 kpl, pst.kiv. kranaatteja 20 kpl, kahteen kivääriin ampumalaitteet, savukäsikranaatteja 10 kpl, polttopulloja 10 kpl pst-joukkuetta kohti. Viestiyhteydet radiolla ja La-puhelimilla. Krh-joukkue valmistautuu 28.7. iltapäivän kuluessa tapahtuvaa autokuljetusta varten.
Klo 15.00 I/JR 52:n komentajan kapt. Temmeksen käskynjako patl:n komentopaikassa. 28.7. iltapäivä kului osaksi järjestelyissä, osaksi levossa. Yli kaksi vuorokautta melkein yhtämittaa valvoneelle pataljoonalle koetettiin järjestää mahdollisimman paljon lepoa suorittamalla lähtövalmistelut mahdollisimman suuressa määrässä patl:n majoitusalueelle jäävällä osalla. Lähtövalmistelut saatiin suoritetuksi suurin piirtein annetun käskyn mukaisesti, ainoastaan käsikranaatteja saatin vain noin yksi kappale mieheen ja ne olivat varsikäsikranaatteja. Matkalle lähtevän I/JR 52:n vahvuus oli seuraava:
Esik. K 7 ups 16 aliups 63 miestä yhteensä 86
1. K 6 21 121 yhteensä 148
2. K 5 21 124 yhteensä 150
3. K 5 21 130 yhteensä 156
4. K 3 19 96 yhteensä 118
__________________________________________________
Kaikki yht. 26 98 534 yhteensä 658

Esik. K:n matkalle lähtevän osan vahvuus jakaantui seuraavasti:
Esikunta 6 0 0 yhteensä 6
Komentor. 0 2 4 yhteensä 6
Kss.elin 0 4 13 yhteensä 17
Jsp 0 3 7 yhteensä 29
Jääk.j. 0 5 24 yhteensä 29
Viestij. 1 2 18 yhteensä 18
________________________________________________
Esik.K yht 7 16 63 yhteensä 86

4.K:sta oli mukana pst-joukkue ja kaksi kk-miehistöstä muodostettua kiv. Joukkuetta.

Klo 19.20 tuli patl_n käsky krh-joukkueen lähettämisestä Ilomantsiin, missä ilmoittauduttava Ilomantsin pappilassa.
Klo 23.00 lähti krh-joukkue autoilla Ilomantsiin.
Klo 23.30 tuli käsky patl:n komentajalle. Pataljoonan oltava lähtövalmiina 29.7. klo 3.30. Siirtyy marssien Lupasalmen länsipuoliseen maastoon.
Klo 23.40 käskynjako yks. päälliköille patl:n komentopaikassa. Luutn. Nuutinen sai tehtäväkseen lähteä heti majoitustiedusteluun maastoon p= 94.00 i = 36.00

29.7.1944
Klo 3.40 lähti pataljoona marssille Lupasalmen länsipuoliseen maastoon p=94.00 i=36.00. Marssijärjestys: 1. K, Esik.K., 2. K, 3. K. Ja 4. K. Kapt. Temmes erkani pataljoonasta marssin aikana Lupasalmen kylässä saamansa käskyn mukaisesti. Pataljoonan komentajaksi tuli sen entinen komentaja maj. A. Seitamo, joka oli välillä ollut muissa tehtävissä.
Klo 5.45 saapui pataljoona edellä mainittuun maastoon, johon leiriytyi myöskin Er.P 24.
Klo 13.10 saapui maj. A- Seitamo, ottaen pataljoona komentoonsa.


2. Eteneminen Lupasalmelta toimintamaastoon ja taistelutoiminta

Johtaja: maj. A. Seitamo I/JR 52:n komentajana. Vahvuus edellisessä osassa mainittu lähtöhetkellä ollut vahvuus.
Klo 13.15 käsky yksiköiden päälliköille: ruokailtava klo 17.00 mennessä. Pataljoona kokoontuu klo 17.30 leirialueen pohjoisreunaan puhuttelua varten. Oltava marssivalmiina klo 18.00.
Klo 16.35 käskynjako patl_n komentopaikassa. Käsky sisälsi seuraavaa: Os. Partinen, johon pataljoona kuuluu, siirtyy marssien Lahnajärven maastoon valtakunnan vanhalle rajalle, mistä myöskin ns. Moskovan pakkorauhan raja lähtee. Marssijärjestys seuraava: 1.K, 2. K, Esik.K, 3.K, 4.K, os. Partisen esikunta ja Er.P 24. 1.K:n tehtävänä suunnistaminen ja varmistus. Pataljoonan pysähtyessä kaikkien yksiköiden varmistettava sivuille. Marssimuotona avoparijono ja suuntana etelälounas.
Klo 17.40 piti patl:n komentaja lyhyen puhuttelun kokoontuneelle pataljoonalle, kosketellen tehtävän tärkeyttä ja erikoisesti osaston koossa pysymistä kaikissa tilanteissa.
Klo 18.00 liikkeelle lähtö mitä kauneimman sään vallitessa. Matka jatkui sen jälkeen halki korpien ja ryteikköjen n. 18-20 km annettuun tavoitteeseen. Suunnistaminen sujui hyvin, huolimatta siitä, että pimeys teki kiusaa useita tunteja.

30.7.1944
Klo 3.50 saapui os. Partinen kokonaisuudessaan maastoon p=84.00 i= 33.00 johon leiriytyi.
Seurasi ruokailu ja n. 5 tunnin lepo. Marssi oli rasittava sillä kantamukset olivat painavat ja pataljoona pitkästä kuljetuksesta väsynyt. Jokainen mies pysyi kuitenkin mukana koko matkan, eikä jalkarikkoutumia juuri sattunut.
Klo 4.30 lähti partio Henttonen saamansa käskyn mukaan liikkeelle, tehtävän tiedustella etenemistie Lahnajärvi - Hullari tielle.
Klo 7.30 palasi luutn. Henttosen partio ilmaittaen, ettei osasto ollut vielä tavoitteessa, vaan siitä n. 5-6 km pohjoiseen. Olinpaikan määrittely yksitoikkoisessa korvessa ilman varmoja kiintopisteitä sangen vaikeata. Lähimaastossa oli partio todennut n. 30-miehisen partion jättämät itä-länsisuuntaiset tuoreet jotokset. Partio ei käynyt Lahnajärvi-Hullari tiellä.
Klo 8.55 antoi evltn. Partinen käskyn: osasto heti lähtövalmiiksi.
Klo 9.30 pat.kom. käsky yksiköiden päälliköille etenemisestä Lahnajärven maastoon.
Klo 10.00 lähti koko osasto, edessä I/JR 52:n 2.K liikkeelle tehtävänä suunnistaa Lahnajärven itäpuoliseen maastoon, sekä osaston varmistus. Maastossa p= 81.00 i=(82.50??) tavattiin Er.p. 7:n jääk.joukkue ja joukon johtajalta vänr, Laukkaselta kuultiin, että vihollinen liikehtii kovasti tiellä Hullari-Hattuvaara suunta länteen. Partio ollut tulitaistelussa vihollisen kanssa. Kuuman sään takia oli matka n. 5-6 km melko rasittava. Sivustavarmistukset olivat ulkona.
Klo 12.55 saapui os. P. Lahnajärven maastoon leiriytyen pisteen 210.2 eteläpuolelle. Tiedustelupartoiita lähetettiin etumaastoon valtakunnan vanhan rajan korkeudelle ja Lahnavaara-Hallari tielle. Tarpeelliset varmistukset asetettiin ja osasto jäi lepoon.
Pitkin päivää kuului tieltä Hullari- Lahnavaara- Palokangas rattaiden kolinaa ja vihollismiesten hoilaamista. Kolonnat kulkivat Hattuvaaran suuntaan.
Klo 21.15 pat.kom. evltn. Partisen käskynjako. Käsky sisälsi seuraavaa: Os. P. lähtee heti etenemää koitajoelle. Kärjessä etenee I/JR 52 seuraavasti: 2.K etenee kärjessä katkaisten Hullari-Palokangas tien ja kääntyen heti Palokankaan suuntaan, missä HRR on parast´aikaa taistelussa vihollisen kanssa. Otettava mahdollisimman pian yhteys HRR:ään. 2.K:n jäljessä etenee 1 joukkue 4.K:sta luutn. Turusen johdolla, joka heti tielle päästyä kääntyy Hullarin suuntaan, ottaa haltuunsa Hullarin, johon jää varmistamaan Hullarista eri suuntiin johtavia teitä. Muu osa pataljoonaa seuraa jäljessä järjestyksessä 1.K, Esik., jääk.joukkue ja 3.K sekä sen jäljessä os.P:n esikunta ja Er.P 24. Jos joukkue Turunen joutuu taisteluun vihollisen kanssa ennen Hullaria, jatkaa pataljoona etenemistä oikoteitse Koitajoen suuntaan. Silloin etenee kärjessä 1.K katkaisemaan Hullari-Vellivaara tien Koitajoen länsipuolelta johon jää puolustukseen. 3.K etenee pataljoonan komentajan johdolla Hankavaaraan, ottaa sen haltuunsa ja varmistaa eri suuntiin. Pat:n komentopaikka sijoittuu Hankavaaraan, mihin myöskin evltn. Partisen komentopaikka siirtyy. Yksi joukkue 4.K:sta alistetaan ltn. Rainolalle Lahnajärven maastoon, mihin jää JSP ja huoltokeskus.
Yksi ryhmä pst-joukkueesta alistetaan heti kapt. Selinheimolle. Mukaan 2 käsipatruunaa ja 2 hv-miinaa. JSp n:o 2 Hankavaaraan. Kapt. Selinheimolle yksi La-puhelin jolla yhteys Hankavaaraan.
Klo 22.00 ilmoittautui Er.P /:n jääkärijoukkue (vänr. Laukkanen), joka oli ollut tietustelutehtävissä Lahnajärven maastossa, pataljoonan käyttöön.
Klo 23.00 lähti pataljoona liikkeelle saamansa käskyn mukaisesti. Etenemistä Hullari-Palokangas tielle hidastutti maastossa oleva joki, jonka yli täytyi laittaa polkusillat.


31.7.1944
Klo 1.00 katkaistiin tie Hullari-Palokangas p= 76.00 i= 29.00 kohdalta, mistä eteneminen jatkui käskyn mukaisesti. Tie erittäin huonossa kunnossa.. Vihollista ei kohdattu tällä kohtaa.

1.8.1944
Klo 1.50 kohtasi kärki (ltn. Turunen) vihollisen varmistuksen Hullariin johtavalla tiellä n. 1,5 km päässä tien katkaisukohdasta. Varmistusosasto avasi tulen johon joukkue Turunen vastasi. Ltn. Turunen ilmoitti vihollisen olevan asemissa tien molemmin puolin murroksen takana ja sai samalla patl:n komentajalta käskyn jatkaa tehtäväänsä. Muu osa pataljoonaa vedettiin n. yhden km:n verran taakse päin ja ilmoitettiin evltn. Partiselle suunnitelmana olevan jatkaa etenemistä ohi Hullarin metsälinjan suunnassa Hullari-Koitajoki tielle Laatikkoahon kohdalla, minka suunnitelman evltn. P. hyväksyi. Joukkue Turusen toiminta tämän jälkeen käy lähemmin selville liitteenä olevasta tst-kertomuksesta.
Klo 2.20 lähti pataljoona etenemään metsälinjan suunnassa, edessä 1.K.
Klo 3.30 katkaistiin Hullari-Koitajoki tie ja puhelinyhteydet Laatikkoahon kohdalta.
Klo 4.00 yllätti kärkipartiomme tien sivussa nuotiolla torkkuvan n. ryhmän vahvuisen vihollisosaston (johtajana luutnantti), tuhoten siitä 6 miestä yhden päästessä karkuun. Kaatuneiden papereista ilmeni heidän kuuluneen JR (???) jonka tiedettiin lyödyn hajalle Hattuvaarassa. Eteneminen jatkui kohti Koitajokea. Vajaa kilometri tien katkaisukohdasta saatiin yksi ajomies hevosineen ja kuormineen vangiksi. Vankkureilla puhelimia, postia ja muonaa sekä varusteita. Tästä paikasta johti vihollisen rakentama tie kaakkoissuuntaan, joka oli myöhemmin todettu johtavan Korkiavaaraan ja siitä edelleen Ala-Vuottojärven eteläkärkeen ohi Vuottoniemen kylän. Lähetettiin ilmoitus taaksepäin, että tie oli tutkimatta ja jatkettiin Koitajoen suuntaan. Edestä alkoi kuulua moottorin surinaa ja etenemistä hidastutti sen jälkeen vahvuudeltaan tuntematon viivytysosasto.
Klo 6.45 saavutti kärjessä edennyt 1.K. Koitajoen. Vihollinen oli miehittänyt lujasti joen länsirannan ja oli sillä asemissa konetuliaseita sekä suorasuuntaustykkejä. Eteneminen pysähtyi.
Klo 6.52 sai 3.K. pääll. Kapt. Mirkola patl:n komentajalta käskyn edetä komppaniallaan jokirantaan n. ½ km sillasta etelään. Tehtävänä ylimeno ja jatkaa hyökkäystä joen länsipuolella pohjoiseen, valtaamalla vihollisen miehittämättömät kukkulat.
Klo 7.08 kapt. Selinheimon ilmoittaessa myöskin yrittävänsä ylittää jokea, sai kapt. Mirhola käskyn odottaa toistaiseksi ryhmitysmaastossa.
Klo 7.22 käsky kapt. Mirholalle hyökkäyksestä ja jatkuvasta toiminnasta. Koko tämän toiminnan ajan oli evltn Partinen pataljoonamme komentopaikassa, saaden välittömästi ilmoitukset kaikesta toiminnasta. Tässä vaiheessa antoi evltn Partinen Er.P 24:lle käskyn ohittaa I/JR 52 etelästä ja edetä Hankavaaran kautta tavoitteeseensa aikaisemmin saamansa käskyn mukaisesti. Er.P 24 lähti liikkeelle ennen puoltapäivää mukanaan sille alistettu I/JR 12:n jääk.j.
Klo 9.25 3.K. ylitti joen sillan eteläpuolella kosken kohdalta ja suuntasi etenemisensä pohjoista kohti tielle. Vihollisen vastarinta oli kuitenkin niin lujaa, että eteneminen kävi perin hitaasti. Erään kukkulan onnistui komppania kuitenkin valtaamaan. Samaan aikaan yritti kompp. Selinheimo ylittää jokea sillan kohdalta mutta tämä yritys epäonnistui vihollisen kiivaan tulituksen takia. Joen länsirannalla yritti kapt Mirhola vallata Koitajoen sillan välittömästi länsipuolella olevan kukkulan, mutta puuttuvan raskaiden aseiden tulen vuoksi jäi ko kukkula valtaamatta, huolimatta, että kapt. Mirhola rynnäköllä yritti saada sen haltuunsa. Käydyssä taistelussa kaatui kapt. Mirhola, josta oli seurauksena hyökkäyksen herpaantuminen. Pataljoona menetti erittäin hyvän komppanianpäällikön. Muut tappiot 3 kaatunutta. Komppanian päälliköksi hänen jälkeensä määräsi pat.kom. luutnantti Rimpisen.
Klo 10.27 antoi pat.kom. käskyn että 3.K. irroittautuu ja siirtyy osaston reserviksi Mieronahon eteläpuoliseen maastoon. Irroittautuminen onnistui tappioitta. Vihollisasemien valtaaminen tien suunnassa ja sen välittömässä läheisyydessä näytti raskaamman aseistuksen puuttuessa käytettävissä oleville voimille mahdottomalta.
Klo 17.50 antoi patl:n kom. Kapt. Selinheimolle käskyn puolustuksen ja varmistuksen järjestelystä Koitajoki-linjalla. 1.K. miehittää Koitajokivarren oikeana rajana kannas pisteessä p=71.00 i=30.30. Oikealla partiointi Mieronahon länsipuolella olevaan Koitajoen ja siihen lännestä laskevan puron haaraan, johon 3.K. partioi Mieronahosta käsin. Vasemmalla partiointi kankaalle p=6600 i=3100 jossa Er-P 24:lle alistettu I/JR 52 jääk.j. varmistamassa Er.P. 24:n ylimenokohdan. Samaan maastoon partiointi koillisesta pataljoonan toimesta. 3.K:n (???) pisteessä p=7030 i=3100. Varmistuksesta pohjoiseen huolehtii osasto P.
Klo 19.30 hyökkäsi vahvahko vihollisosasto (jälkeenpäin saatujen tietojen mukaisesti n. 300-400 m. JR 52:sta) selustavarmistuksemme kimppuun Mieronahon kankaalla, missä syntyi kiivas tulitaistelu tien molemmin puolin. Kaikki irroitettavissa olevat voimat järjestettiin puolustukseen ja taistelu jatkui myöhäiseen iltaan. Vihollisen hyökkäys saatiin pysähtymään sille tuntuvia tappioita tuottaen mutta omat patruunavaramme alkoivat uhkaavasti huveta, eikä täydennyksestä ollut tietoa. Osaston johtaja evltn. Partinen oli jo pariin otteeseen radioteitse pyytänyt toimittamaan patruunatäydennystä lentokoneella, mutta täydennystä syystä tai toisesta ei saatu.
Taistelu oli ajoittain hyvin kiihkeää. Vihollinen yritti kaikin keinoin tuhota pataljoonan, mutta vastahyökkäyksemme tyrehdytti ilmeisesti vihollisen hyökkäyshaluja. Luutn. Rimpinen kompp.päällikkönä toimi erittäin hyvin ja reippaasti. Ellei patruunapulaa olisi tullut, ei osastolla olisi ollut mitään hätää, huolimatta siitä, että pimeä alkoi tulla.
Klo 22.00 käsky ev.ltn. Partiselta: Pataljoona ittottautuu heti ja siirtyy marssien Haukijärven länsipuoliseen maastoon. Irrottautumiskäskyn aiheutti patruunien niukkuus.
Klo 22.00 annoin irroittautumiskäskyn, jonka mukaan:
) 1.K. Koitajoelta irroitetaan ensin ja kokoontuu p=70-00 i=31-00 maastoon ryhmittyen etenemissuuntaan Haukijärven maastoon, ollen irrottautumisen ajan oikeana sivustavarmistuksena.
1. 2.) Tämän jälkeen irrottautuu 3.K. ryhmittyen 1.K:n taakse.
2. 3.) Kantopotilaista huolehtii pst.joukkue ja Krh-ryhmä.
(lisäys kertomukseen/liite)
Noin klo 20.00 saapui ltn. Rainola Er.P. 24:n JSP:n ja huoltokeskuksen kanssa osastoomme. Osasto R oli Lahnajärvellä joutunut pariin otteeseen Hattuvaarasta perääntyvän vihollisen kanssa taisteluihin, ollen pakotettu vetäytymään peräämme ylivoimaisen vihollisen edessä. Vähän ennen Mieronahoa joutui osasto jälleen taisteluihin mieronahoon hyökkäävän vihollisen kanssa, jolloin mm. Er.P. 24:n pastori haavoittui vaikeasti. Ripeällä toiminnalla osasto pääsi livahtamaan tien syrjää Mieronahoon ja sieltä osastoomme.
Klo 23.00 aloitti pataljoona siirtymisen Haukijärven länsirannan maastoon, jonne saapui 1.8.44 klo 1.30 leiriytyen sinne. Matka sujjui hyvin. Tosin kantopotilaiden kuljetus hidastutti matkaa. Matkalla tavattiin harhaileva vihollispartio, mistä otettiin yksi 55-vuotias vanki.
Yön aikana lähetettiin upseeripartio ottamaan yhteyttä HRR:ään, jonka pitäisi olla etenemässä Hullarin tietä Koitajoelle. Partio, jonka johtajana toimi vänr. Tenhunen 1.K:sta oli kohdannut tiellä vihollisen varmistuksen ja palasi takaisin voimatta täyttää tehtäväänsä. Aamupäivän kuluessa partioitiin osaston toimesta Hullari-Koitajoki-tiellä ja oli todettu mm. suuri vihollisen kolonna matkalla Koitajoen suuntaan.
Klo 12.00 lähti partio Laukka 1.K:sta mukanaan I/JR 52:n henkilöstä saamansa käskyn mukaan ottamaan yhteyttä Er.P. 24:ään. JSp:n oli määrä sijoittua Koitajoen ylimenokohtaan, missä I/JR 52:n jääk.j. varmistamassa.
Klo 15.15 saapui osaston toimesta tielle lähetetyltä Er.P. 24:n jääkärijoukkueelta ilmoitus, että Hullari-Koitajoki-tie oli vapaa Mieronahosta 2 km pohjoiseen.
Klo 15.20 antoi pat.kom. liikkeellelähtökäskyn.
Klo 15.45 lähti pataljoona liikkeelle, kärjessä 3.K, sen jälkeen esikunta ja erilliset joukkueet ja viimeisenä 1.K, jonka tehtävänä oli huolehtia JSp:stä potilaineen.
Klo 17.00 yhteys HRR:ään Hullari-Koitajoki-tiellä Mieronaho-nimestä n. 2 km pohjoiseen. Koko os. P. alistettiin HRR:lle. Samalla ilmoittautui patl:n krh-joukkueen johtaja. Joukkue oli seurannut HRR:n mukana. Suoritettiin patruunatäydennys ja pataljoona sai ev. Enrothilta käyttöönsä 6 hevosta. Haavoittuneet ja vangit (5kpl) evakuoitiin taakse.
Klo 20.35 Pat.komentajan käskynjako.
Klo 20.45 Pataljoona lähti siirtymään mMieronahon maastoon ja jää os. Enrothin reserviksi. Er.P 7:n JSp alistettiin pataljoonan käyttöön oman JSp:mme jouduttua Er.P 24:lle alistetuksi.

2.8.1944
Klo 1.40 käsky ev. E:lta: Pataljoona lähtee heti hyökkäämään tavoitteena Vellivaaran kylä.
Klo 3.00 lähti pataljoona liikkeelle, kärjessä 1.K, sen jälkeen pat:n esikunta ja erilliset joukkueet, 3.K ja krh-joukkue.
Klo 3.15 saavutti kärki Koitajoen. Vihollinen oli polttanut sillan ja irrottautunut. Pioneerit ryhtyneet rakentamaan uutta siltaa. Eteneminen jatkui vihollisen häiritsemättä n. 3 ½ km Koitajoesta Vellivaaran suuntaan Ruipalammin korkeudelle, missä saatiin kosketus viholliseen klo 4.58.
Vihollisasemat todettiin niin lujiksi, ettei katsottu voitavan ryhtyä hyökkäämään niitä vastaan ilman tykistön tukea. Päivän kuluessa suoritettiin tiedusteluja.
Klo 6.20 pat.kom.p. siirrettiin Ruipalammin eteläpuolelle.
Klo 8.30 ilmoitus ev. E:lle tilanteesta.
Klo 14.50 tuli ev. E:n käsky hyökkäyksen jatkamisesta aamuyöstä 3.8.44
Klo 14.55 ilmoittautuivat ltn. Lehtinen ja Turunen pat:n komentajalle. Molempien osastojen vaiherikas toiminta käy lähemmin selville heidän laatimistaan kertomuksista, jotka tämän kertomuksen liitteinä N:t 3 ja 4
2.K:sta puuttui ltn. Revon joukkue, jonka vaiheista yksikön päällikkö ei voinut antaa selostusta. Molemmat yksiköt olivat kärsineet tappioita kaatuneina, haavoittuneina ja kadonneina.
Klo 15.50 lähti vänr. Laukkanen ottamaan yhteyttä os. Partisen Lehmivaaran suunnalla oleviin osiin.
Klo 17.00 ilmoittautui RjP 3:n partio oikealta, ilmoittaen RjP 3:n olevan Niemijärvi-Vellivaara välisessä maastossa.
Klo 17.45 Pat.kom. käskynjako. Käsky sisälsi seuraavaa:
Pataljoona lähtee hyökkäämään 3.8.44 klo 2.00, 1.K oikealla Ruipalammin pohjoispuolitse, osilla tien suunnassa. 3.K koukkaa tielle Vellivaara-Lehmivaara, josta jatkaa Vellivaaran suuntaan. Varmistus jätettävä Lehmivaaran suuntaan. 2.K valmiina käytettäväksi 1.K:n tai 3.K:n toimintasuuntaan. 4.K jää reserviin ja varmistaa pat. komentopaikan. La-yhteydet 1:stä ja 3.K:sta pat. komentopaikkaan. Pion. Ryhmä alistetaan 3.K:lle , samoin yksi pion.ryhmä 1.K:lle. JSp pat.komentopaikan lähellä samoin Ajop. Pataljoonan komentaja seuraa myöhemmässä vaiheessa 1 K:n mukana.
Klo 18.30 saapui ev. Ehrnroth pat.komentopaikalle. Tiedotti olevan todennäköistä, että vihiollinen olisi purkautumassa moteista, jonka vuoksi hyökkäykseen Vellivaaraa vastaan on ryhdyttävä viipymättä. Tämän johdosta pataljoonan komentaja käski aikaisemmin antamansa hyökkäyskäskyn täytäntöön pantavaksi heti.
Klo 19.10 lähti pataljoona liikkeelle.
Klo 20.05 sai 1.K kosketuksen viholliseen edettyään n. 300 m. Vihollinen oli lujissa asemissa korkean harjanteen päällä ja maasto hyökkääjälle sangen epäedullinen, joten hyökkäys tien suunnassa pysähtyi. Hyökkäystä yritettiin jatkaa ratsastavan patterin ja oman krh-joukkueen tulen tukemana mutta klo 20.25 saapui 1.K:sta ilmoitus, ettei hyökkäys sen voimilla pääse eteenpäin. Samalla kapt. Selinheimo sai käskyn pureutua kiinni saavuttamaansa maastoon ja tiedustella mahdollisuudet 2.K:n käytöstä hyökkäyksen vahvistamiseen.
Klo 20.30 ilmoitti 3.K katkaisseensa tien Lehmivaara-Vellivaara ja etenevänsä pohjoiseen.
Klo 21.53 saapui ilmoitus 3.K:lta, että sen eteneminen sujui häiriöittä.
Klo 22.05 pyysi 3.K avuksi kahta joukkuetta, koska vihollinen oli ryhtynyt hyökkäämään sen selkään Lehmivaaran suunnasta ja edestä Vellivaaran suunnasta.
Klo 22.07 sai 2.K käskyn järjestää 2 joukkuetta lähtövalmiiksi.
Klo 22.10 ilmoitti 3.K olevansa vaikeassa tilanteessa ja pyysi avuksi kokonaista komppaniaa.
Klo 22.13 sai 2.K käskyn lähteä 3.K:n avuksi ja palata sen jälkeen yhdessä 3.K:n kanssa lähtöpaikkaansa. Käsky myöskin 3.K irrottautumisesta johtui ev. Ehrnrothin käskystä. Johtuen tämä itse kuulemani mukaan siitä, että yhteyttä os. Leiramoon (?) ei ollut (sai käskyn hyökätä Lehmivaaran eteläpuolelta Lehmivaaran suuntaan) ja koska kompp. Rimpinen oli joutunut kovin ahtaalle suuria tappioita kärsien (n. 30 miestä), joista kompp.pääll. ja varapäällikkö olivat pois johdosta. Käsitykseni on, että jos osasto Siroma (?) olisi ollut tässä vaiheessa käytössä Vellivaaran suuntaan, olisi Vellivaaran kohtalo ollut ratkaisun edessä.
Klo 22.35 lähti 2.K liikkeelle oppainaan 3.K:n haavoittuneita JSp:lle tuoneita miehiä.
Klo 23.00 3.K ilmoitti kaivautuneensa luutn. Rimpinen ja vänr. Kaikkonen haavoittuneet, tiedusteli onko komppania lähtenyt avuksi, saaden samalla myönteisen vastauksen.
Klo 23.30 palasi jääk.j. Laukkanen saamatta yhteyttä Er.P 24:ään.

3.8.1944
Klo 4.00 2. Ja 3.K palasivat lähtöpaikkaansa Ruipalammen kaakkoispuolen maastoon. 3.K oli kärsinyt haavoittuneina raskaita tappioita vihollisen krh-tulesta. Vänr. Kaikkosen ilmoitettiin jääneen haavoittuneena maastoon, joka joutui vihollisen haltuun.
Klo 4.20 sai luutn. Turunen käskyn miehittää kahdella joukkueella 4.K:sta pisteen p=66-30 i=26-30 maaston ja estää vihollisen liikenteen Vellivaarasta etelään johtavilla teillä.
Klo 9.30 saapui ltn. Turuselta ilmoitus, että osasto on katkaissut mainitun tien. (Osasto Turunen oli katkaissut tien Vellivaara-Hankavaara ja suoritti tähystystä tielle Vellivaara-Lehmivaara.) Koko tämän taisteluvaiheen ajan oli ev. Ehrnrooth Pat. komentopaikassa Ruipalammen kaakkoispuolen maastossa.
6.10 käsky jää.joukk. Laukkaselle ottaa yhteys Rj.P 3:een.
Klo 8.00 käsky ev. E:ltä: pataljoonan valmistauduttava hyökkäämään Lehmivaaran suuntaan.
Klo 12.40 pat.kom. käsky: yksi eskadroona HRR:stä ottaa vastaan asemat kapt. Selinheimolta (1.K). Pataljoona lähtee liikkeelle klo 14.00 tehtävänä puhdistaa Er.P 24:n ja Lehmivaaran välinen maasto vihollisesta, jonka jälkeen hyökkäys suoritetaan Lehmivaaraan.
Er.P 24 oli silloin jossain Lehmivaarasta etelään olevassa maastossa, jossa tilanne tällä hetkellä lienee ollut melko sekava. Kärjessä etenee 2.K, sen jälkeen 3.K, 1.K, esik. Ja krh-joukkue. Patruunatäydennys suoritettava ennen liikkeelle lähtöä.
Alistussuhteiden selvittämiseksi mainittakoon, että 1.8.44 klo 17.00 saataessa yhteys HRR:ään Mieronahon pohjoispuolella, koko osasto Partinen alistettiin HRR:n komentajalle ev. Ehrnroothille. Koska ev. E ja evltn. P yhdistivät komentopaikkansa, tapahtui käytännössä niin, että I/JR 52 sai käskynsä suoraan ev. E:ltä. Er.P 24:n komentajan, maj. Karkaman haavoituttua, siirtyi evltn. Partinen Er.P 24:n komentajaksi, jolloin I/JR 52:n yhteydet os. P:n katkesivat.
Klo 13.30 saapui radiosanoma Ratsuväkiprikaatin esikunnasta: ”Eversti Ehrnrooth määrätään heti ryhmä R:n käyttöön. Majuri Seitamo os. E:n komentajaksi ja maj. Sirama väliaikaisesti HRR:n komentajaksi. Tähtinen. ”
Käskyn mukaan tulivat siis os. Seitamoon kuulumaan kaikki os. E:n kuuluneet joukot, HRR, I/JR 52, Er.P 24 ja Rats.Pr. Näistä kuitenkin Er.P 24 ja maj. Siraman johdolla kaksi eskadroonaa HRR:stä toimivat erillään Lehmivaaran suunnassa ja oli niiden johtaminen kunnollisten viestiyhteyksien puuttuessa toistaiseksi os. Seitamon komentopaikalta, Ruipalammelta käsin mahdotonta. I/JR 52:n komentajana tuli toistaiseksi toimimaan kapt. Selinheimo.
Klo 13.10 oli eskadroona Heimonen ottanut asemat vastaan kapt. Selinheimolta.
Klo 13.30 H-hetkeä lykättiin klo 15.00.
Klo 13.45 H-hetkeä siirrettiin toistaiseksi, todennäköisesti 4.8. aamuyöhön (Rv.Pr käsky).
Klo 14.50 käsky kapt. Selinheimolle I/JR 52:n vastaanotosta sekä samalla selostus taistelusuunnitelmasta. Samalla annettiin käsky I/JR 52:n siirtymisestä hyökkäysvalmiusasemiin luutn. Turusen varmistamaan maastoon.
Klo 15.30 saapui I/JR 52:lle ensimmäisen kerran e-täydennys pitkin hankalaa ja pitkää huoltotietä Hattuvaara-Hullari-Koitajoki. Haavoittuneiden evakuointi tapahtui samaa tietä.
Klo 16.10 saapui käsky puhelimitse: H-hetki osasto Seitamolla on klo 18.15. Käsky I/JR 52:lle hyökkäyksestä. Aikaisempaa suunnitelmaa muutettiin sikäli, että päätettiin hyökätä Lehmivaaraa vastaan pohjoisesta käsin, koska aika ennen H-ta oli jo käynyt liian lyhyeksi siirtymistä varten etelämmäksi. Samalla tiedoitettiin Lehmivaaraa ja Vellivaaraa vastaan hyökkäävillä muilla joukoilla h-hetken olevan klo 18.00.
Klo 15.20 lähti kers. Kälkäisen partio ottamaan yhteyttä Koitajokivarressa olevaan I/JR 52:n jääk joukkueen KV:oon.
Partion mukana käsky jääk.j:lle siirtyä Hankavaaraan. Partio kohtasi jääk.j:n Hankavarassa, jonne se oli jo aikaisemmin siirtynyt evltn. Partiselta saamansa käskyn mukaan.
Klo 16.45 lähti I/JR 52 etenemään hyökkäysvalmiusasemiin. Eteneminen tapahtui Ruipalammin eteläpuolelta läpi maaston tielle Vellivaara-Hankavaara. Tiellä Vellivaara-Hankavaara saatiin tietää os. Turusen todellinen ryhmitys ja se, ettei tie Vellivaara-Lehmivaara ollut poikki, vaan tähystyksellä todettu koko päivän ajan vilkkaasti liikennöidyksi.
Klo 17.40 läksin I/JR 52:n luo, joka oli hyökkäysvalmiusasemissa järjestettyäni ensin Rats.Ptri-päällikön kanssa tulituen hyökkäystä varten. Saavuin pataljoonan luo suunnilleen H-hetkellä.
Klo 18.15 Ajan niukkuuden vuoksi eteni pataljoona hyökkäykseen Vellivaara-Lehmivaara tietä vastaan ilman tarkempaa tiedustelua. Etummaiset osat saivat aukealla suolla kiivasta tulta vastaansa ja pataljoona vetäytyi hyökkäysvalmiusasemaansa. Koska nyt kuitenkin alkuperäisenä h-hetkenä suoritettu hyökkäys oli epäonnistunut sai pataljoona käskyn hyökätä Lehmivaaraa vastaan alkuperäisen suunnitelman mukaan idästä käsin. Tätä hyökkäystä ei pataljoona mitenkään ehtinyt alkamaan käskettynä h-hetkenä.
Klo 19.10 saapui pataljoona Lehmivaaran itäpuoleiseen maastoon, jossa oli ryhmittyneenä os. Sirama. Vähää aikaisemmin oli os. Sirama tehnyt Lehmivaaraa vastaan hyökkäysyrityksen, joka oli kuitenkin rauennut tyhjiin. Suoritetulla maastotiedustelulla todettiin hyökkäysmaasto kovin epäedulliseksi, minkä johdosta kapt. Selinheimo esitti suunnitelman tien Vellivaara.Lehmivaara katkaisemiseksi ja hyökkäyksen suuntaamiseksi Lehmivaaraan pohjoisesta käsin.
Klo 20.00 Hyväksyin suunnitelman ja pataljoona lähti siirtymään takaisin maastoon. Pataljoonan ryhmittyessä maastossa suoritti luutn. Vesa saamansa käskyn mukaan hyökkäysmaaston tiedustelun.
Klo 23.00 alkoi hyökkäys edellä mainitulla tehtävällä, ensimmäisenä tavoitteena tien Vellivaara-Lehmivaara katkaiseminen ja V-vaarasta n. 700 m. Etelään olevan hevosenkengän muotoisen kukkulan haltuunotto. Hyökkäys suoritettiin 2.K:n ollessa kärjessä reippaasti ja häikäilemättömästi ja onnistui se vihollisen kiivaasta vastarinnasta huolimatta erinomaisesti ja verrattain pienin tappioin. Hyökkäys tuli viholliselle ilmeisesti täydellisenä yllätyksenä ja ennen hyökkäystä suoritetulla tiedustelulla selvitetyn maaston kautta, joka myöhemmin voitiin todeta parhaaksi hyökkäyskohdaksi koko V-vaara-L-vaara tieosalla.

4.8.1944
Klo 1.00 miehitettiin edellä mainittu kukkula ja asemia ruvettiin heti varustamaan. Kiila osoittautui viholliselle sangen kiusalliseksi päätellen sen suorittamista lukuisista yrityksistä tien jälleen avaamiseksi, jotka yritykset kuitenkin kaikki epäonnistuivat. Samaan aikaan I/JR 52:n hyökkäystoiminnan aikana hyökkäsi Rj.P 3 Vellivaaraa vastaan pohjoisesta.
Klo 22.15 (edellisen vrk. puolella) Hyökkäyksen tukemiseksi annoin käskyn luutn. Heinoselle edetä vahvalla taistelupartiolla tien Koitajoki-Vellivaara suunnassa sitomistarkoituksessa. Joukkueen vahvuinen partio eteni n. 50 m:n päähän lujista vihollisen asemista, ollen kiivaassa tulitaistelussa vihollisen kanssa n. parin tunnin ajan.
Klo 1.20 saapui kapt. Selinheimolta ilmoitus tien Vellivaara-Lehmivaara katkaisemisesta, joka ilmoitettiin viipymättä edelleen Rats.Prik. E:lle.
Yöllä 3-4.8.44 vihollisen lentotoiminta vilkasta V-vaaran ja lehmivaaran alueella. Matalalla lentäneet koneet ilmeisesti huoltokoneita.
Tilanne aamupäivällä os. Selinheimon lohkolla. Vuottoniemen suunnalla ei erikoista. Samoin tien Koitajoki-Vellivaara suunnassa, jossa os. Heinonen asemissa Ruipalammen eteläpuolella. I/JR 52 teillä V-vaara- Hankavaara ja V-vaara- L-vaara, pitäen hallussaan edellisenä yönä saavuttamansa kukkulan. Pataljoonan ryhmitys liitteenä olevan luonnoksen mukainen. Yön ja aamupäivän aikana torjui pataljoona useita vihollisen suorittamia kiivaita vastahyökkäyksiä. Vihollisen ilmatoiminta jatkuvasti sangen vilkasta. Painostaa erikoisesti Lehmivaaran ympäristössä ja siitä etelään ryhmittyneitä joukkojamme maataistelukoneilla.
Klo 10.15 saapui ilmoitus os. Heliniltä Vuottoniemestä: Kärryn kolinaa tieltä Vuottoniemen eteläpuolelta. Sai käskyn selvittää asian lähemmin tiedustelupartiolla ja partioida tietä jatkuvasti.
Klo 12.25 ilmoitti kapt. Selinheimo: Vasemmalla yhteys os. Siramaan, joka Lehmivaaran itäpuolella, rintamasuunta länteen, yhteydessä vasemmalle JP 1:een Samalla käsky kapt Selinheimolle siirtää tien katkaisuosaston varmistusta Vellivaaran-Hankavaaran tien suunnalla pohjoiseen suolinjalle V-vaaran eteläpuolella. Väliraja os. Heinosen ja I/JR 52:n välillä itä-länsisuuntainen puro Ruipalammesta n. 1 km etelään. Yhteys partioimalla.
Klo 19.30 saapui os. Seitamolle käsky Rats.Prik. E_sta seuraavien HRR:n osien siirrosta os. Siraman alaisuuteen: osl Heinoselta 5 kk:ä miehistöineen, ps-kauhut ja os. Seitamon käytössä ollut osa HRR:n esikuntaa (Jää: huoltokuljetuksista huolehtinut vänr. Laakso ja viestihenkilöstöä.) HRR:n lähettiupseeri korn. Ilmavalta sai käskyn koota lähtevän osaston ja johtaa sen Lehmivaaran itäpuolelle os. Siramaan. Ev. Partinen oli 4.8. kuluessa siirtynyt Hankavaaraan ja I/JR 52 alistettiin taas osasto Partiselle, jonka komentopaikka H-vaarassa.

5.8.1944
Klo 3.15 lähti os. Siramaan liitettävä HRR:n osa Ruipalammelta.
Klo 4.00 saatiin kaksi vankia tiellä Koitajoki-Vellivaara, Koitajoen sillan luona. Kuulustelussa ilmeni, että vangit olivat kuuluneet todennäköisesti Kuolismaasta lähteneeseen 50-miehiseen vihollisosastoon, jonka tehtävänä oli kuljettaa täydennystä Lehmivaaraan. Kummallakin vangilla oli mukanaan n. 500 patruunaa ja sähköparistoja. Olivat jättäytyneet jälkeen.
Osasto Siramaan lähtenyt osasto oli joutunut pisteen p=65-00 i=27-50 maastossa tiellä V-vaara-Honkavaara kosketukseen aamuyöllä vihollisen kanssa, todennäköisesti juuri edellämainitun osaston kanssa, menettäen kaksi miestä kaatuneina. Täydennys päässyt ilmeisesti L-vaaraan.
Klo 6.00 ilmoittautui os. S:n komentopaikassa HRR:lle alistettuna ollut pion. Joukkue Pion.P 12:sta vänr. Viljasen johdolla.
Klo 10.00 annoin seuraavat käskyt partioinnista: I/JR 52 partioi etelään L-vaaran itäpuolitse tielle L-vaara-Hankavaara. Rats.Ptri. partioi tuliasemastaan Koitajoen sillan itäpuolella joen itärantaa, etelään Er.P 24:n ylimenokohdalle ja siitä Er.P 24:n kulkureittiä Mieronahoon. Os. Helin partioi Mujelahdesta Roukkeenjärven länsipuolitse Vuottoniemen tielle. Partiointi mikäli mahdollista jatkuvaa.
Klo 12.30 käsky I/JR 52:lle yhteydenotosta partioilla länteen ja vihollisen mahdollinsen kulun ehkäisemisestä suolla tien V-vaara-L-vaara länsipuolella. Kapt. Selinheimon ilmoituksen mukaan partio lähtenyt jo klo 12.15 liikkeelle käsketyllä yhteydenottotehtävällä. Partio, jonka vahvuus oli 0+1+9 oli edennyt Lengonvaaraan, missä tavannut Rj.P 3:n partion sekä todennut kylän tyhjäksi vihollisista. Partio palasi klo 17.55.
Klo 12.45 saapui Rats.pr:n käsky, jonka evltn. Partinen oli pyytänyt Rv.Pr. E:n antamaan os. Seitamolla, koska P:lla ei ollut yhteyttä. Käsky kuului seuraavasti: Os. Partinen hyökkää L-vaaran ottamiseksi os. Seitamo pohjoisesta, muu osa etelästä. Hyökkäystä tukee Pr:n tykistö kantomatkojensa puitteissa. H-hetki klo 18.00. Tähtinen. Lisäksi tiedotettiin Rj.P 3:n osallistuvan hyökkäykseen pohjoisesta käsin V-vaaran suuntaan.
Klo 11.30 lähti partio 1+8 2.K:sta tarkastelemaan etumaastoa L-vaaran suuntaan.
Klo 12.25 palasi em. Partio, ilmoittaen maaston olevan vapaan ainakin 200 m:n matkalta.
Klo 10.30 lähti partio 0+2+12 1.K:sta Hankavaaraan ottaen yhteyden pat:n jääk.joukkueeseen. Matkalla se löysi 2 omaa kaatunutta tuoden ne pois. Toinen ryhmä jatkoi eteenpäin tehtävänä ottaa yhteys maj. Siramaan.
Klo 13.00 esikäsky kapt. Selinheimolle:I/JR 52 ryhtyy hyökkäysvalmisteluihin L-vaaran suuntaan 2 ½ kiv. Komppanialla. Varmistukseen V-vaaran suuntaan saa käyttää os. Turusen kahta joukkuetta ja pst-joukkuetta. 2 käsipatruunaryhmää otettava mukaan pst-joukkueesta. Reservinä 1. Joukkkue tien L-vaara-V.vaara suunnassa. Valmistelut ja ryhmitys oltava selvät klo 17.00 mennessä. H-hetki klo 18.00.
Klo 13.50 ilmoitin RjöP 3:lle evakuoivamme haavoittuneemme 5.8. alkaen Ruipalammen pohjoispuolitse Niemijärven kylään ja pyysin kuljetusapua edelleen.
Klo 14.35 sai luutn. Turunen käskyn kapt. Selinheimolta varmistuksen järjestelystä.
Klo 15.55 käsky os. Heinoselle sitoa taistelupartiolla tien Koitajoki-V-vaara suunnassa Rj.P 3:n hyökätessä klo 18.00 alkaen pohjoisesta V-vaaraan.
Klo 16.30 käsky jääk.j. Laukkaselle partioinnista päivittäin klo 2.00 – 4.00 ja 21.00 – 23.00 välisinä aikoina Ruipalammilta Hnakavaaraan.
Klo 17.00 antoi kapt. Selinheimo käskyn hyökkäyksestä L-vaaran suuntaan.
Klo 17.55 ilmoitettiin Rv.Pr:n E:n käskystä os. Seitamon ryhmitys sille joukkueen tarkkuudella. Ryhmitys oheisessa peitepiirroksessa. (Liite n:o 7)
Klo 18.00 alkoi hyökkäys L-vaaran suuntaan. 2.K hyökkäsi tien V-vaara-L-vaara itä- ja 3.K sen länsipuolella, 1.K:n varmistaessa osillaan V-vaaran suuntaan ja osan ollessa reservinä.
Klo 18.30 ilmoitti luutn. Viitalahti, joka nyt toimi 3.K:n päällikkönä luutn. Rimpisen haavoittumisen jälkeen, että 3.K on päässyt vihollisen asemiin, josta 1. Joukkue jatkaa eteenpäin, 2 (?) vyöryttää vasemmalle ja 3 (?) kaartaa oikealta.
Klo 18.55 pysähtyi hyökkäys vaikean maaston ja vihollisen voimakkaan vastarinnan johdosta. Vihollisen asemat osoittautuivat niin lujiksi, että heikon Krh-tulen ja rats.patterin tulen turvin ei sinne päästä lman raskaita tappioita. Annoin kapt. Selinheimolle luvan keskeyttää hyökkäyksen ja ryhdyi toimenpiteisiin saada raskaampaa tykistötulta hyökkäyksen jatkamiseksi.
Klo 20.15 saapui käsky ev.ltn. P:ltä 2:n joukkueen irroittamissta Hankavaaraan hänen käyttöönsä. Tiedotti vahvojen vihollisvoimien liikehtivän Koitajoki-varressa H-vaaran itäpuolella.
Klo 20.25 käsky kapt. Selinheimolle irroittaa 1. Joukkue evltn. P:n käyttöön H-vaaraan. Samalla sai jääk.joukk. Laukkanen käskyn lähteä yhdessä 1.K:sta irrotetun joukkue Tanskasen kanssa evltn. P:n käyttöön.
Klo 20.30 ilmoitti Rats.Ptrin varmistuspartio havainneensa n. klo 16.00 Loikkalammen pohjoispuolella olevan joen mutkan pohjoispuolella 4 rinnakkaista itä-länsisuuntaista jotosta. Vahvuutta ja kulkusuuntaa ei pystynyt arvioimaan. Em. Ilmoitus edelleen os.P:lle klo 20.35.
Klo 20.45 lähtivät edellä mainitut joukkueet matkalle määräpaikkaansa.
Klo 20.45 teki vihollinen vastaiskun L-vaaran suunnasta, joka torjuttiin.
Klo 21.05 ilmoitin tilanteesta evltn. P:lle jolloin hän antoi käskyn hyökkäyksen keskeyttämisestä ja siirtymisestä puolustukseen. Käsky välittömästi edelleen kapt. Selinheimolle.
Klo 21.10 antoi kapt. Selinheimo käskyn vetäytyä lähtöasemiin.
Klo 21.10 käsky pion. ½-joukkue Kähköselle Pion.P 24:stä varmistaa tien V-vaaran Koitajoki ja siitä etelään H-vaaraan erkanevan polun haaraan ja siitä etelään olevan harjanteen sekä partioida jatkuvasti Hankavaaraan.
Klo 21.40 joukot entisissä puolustusasemissa. Etenemisen pysähdyttyä ei joukkoja voitu jättää puolustukseen siihen paikkaan mihin ne olivat edenneet epäedullisen maaston takia, vaan katsottiin parhaaksi vetää ne vanhoihin puolustusasemiin.
Klo 21.45 käsky kapt. Selinheimolta varmistuksen järjestämisestä entiselleen.
Klo 23.00 vihollinen hyökkäsi asemiamme vastaan molemmista suunnista. Hyökkäys torjuttiin ja vihollinen kärsi tuntuvia tappioita.
Klo 21.30 saapui puhelimitse seuraava käsky evl. P:lta:
1. Pat.Paronen sulkee L-vaaran motin idästä etelästä ja lännestä sekä suorittaa jatkuvaa partiointia polun suunnassa Hankavaaraan.
2. 2. Os. S. sulkee L-vaaran motin pohjoisesta sekä varmistaa vahvasti V-vaaran suuntaan isässä ja etelässä, asettaa os. P:n käytettäväski e joukkuetta Koitajoen ylimenopaikan varmistamiseksi H.vaarasta itään. Seitamo huolehtii toistaiseksi varmistuksesta Vuottoniemessä eteläiseen suuntaan, mistä käsin jatkuva tiedustelu Särkkälammen korkeudelle tien suunnassa. Partinen.

Klo 22.00 Vihollisen huoltokuljetuksia V-vaaraan lentoteitse.

6.8.1944
Klo 0.30 ilmoittautui saadun käskyn mukaan Rj.P 3:n lähettiupseeri maj. S:lle tuoden mukanaan 2 joukkuetta, vahvuus yhteensä 28 miestä, päällikkönä luutn. Kaira, jotka alistettiin os. S:n käyttöön. Osasto Kaira otti asemat vastaan luutn. Heimoselta Hukari-Vellivaara tien suunnassa. Luutn. Heimonen (i. Eskadroona) josta 2 joukkuetta varmistustehtävissä Vuottojärvellä, sai käskyn heti asemat luovutettuaan lähteä täällä olevalla osallaan marssimaan Lehmivaaran suuntaan, missä ilmoittautuu maj. Siramalle.
Klo 5.00 käsky evltn. P:lta: irroitettava vielä yksi joukkue käytettäväksi idästä etenevien vihollisen apujoukkojen torjumiseksi. Joukkueen mentävä Koitajoen sillalle, missä se saa lähemmän käskyn maj. Seitamolta edelleen. Käsky kapt. Selinheimolle joukkueen lähettämisestä.
Klo 5.25 lähti 1. K:sta luutn. Vesan joukkue Ruipalammelle, missä suoritti patruunatäydennyksen ja muonanjaon.
Klo 7.00 tiedotus evl. P:lta:n. 3 viholliskomppaniaa tullut läpi Hankalampi-Kalalampi kannaksella. Os. P:n komentopaikka siirtyy Ruipalammelle.
Klo 7.00 Tilanne os. S:n lohkolla ennallaan. Yön kuluessa suoritetut kolme vihollishhyökkäystä torjuttiin.
Klo 7.30 muutos joukkue Vesan käskyyn: joukkueen mentävä suoraan Hankavaaraan.
Klo 8.30 lähti luutn. Vesa joukkueineen marssimaan Hankavaaraan.
Klo 9.00 sai pion.joukk. Viljanen Pion. P 12, käskyn aloittaa kärrytien teon komentopaikalta Ruipolammin itäpuolitse Niemijärven kylään. Tien oltava käyttökunnossa 6.8. kuluessa. Samalla otin yhteyden Rv.Pr:n Esikuntaan, pyytäen toimenpidettä tietyön aloittamiseksi myös Niemijärven kylästä päin. Pyyntöön suostuttiin ja tietyö alkoi puolenpäivän jälkeen.
Klo 11.00 ilmoitus os. Heliniltä Mujelahdesta: Partio todennut joen Roukkeenjärvi-Vuottojärvi etelärannan varmistetuksi. Partio ollut liikkeellä klo 6.00 – 11.00.
Klo 11.30 sai pion. ½-joukkue Kähkönen käskyn palata komentopaikalle ja poistaa 5.8. illalla asettamansa varmistuksen.
Klo 15.00 saapui luutn. Heliniltä ilmoitus: Vihollinen hyökännyt Hullarissa kolonnan kimppuun n. klo 14.30. Samalla käsky luutn. Helinille lähettää partio Hullariin selvittämään tilanne.
Klo 15.20 saapui samasta asiasta ilmoitus Rats.Ptrin päällikötä, luutn. Karilta. Kävi selville, että vihollinen oli pysäyttänyt sekä Mieronahosta Hullariin matkalla olleen tyhjän paluukolonnan, että Lahnavaarastqa Hullariin matkalla olleen Rats.Ptrin ammuskolonnan. Lähemmät tiedot puuttuvat.
Klo 15.15 olin yhteydessä Rv.Pr:n esikuntaan, selostaen tilannetta. Ev. Tähtinen antoi käskyn ryhtyä suunnittelemaan L-vaaran valtausta os. P:n joukoilla.
Klo 15.20 ilmoitus os. P:lle vihollispartion esiintymisestä Hullarissa.
Klo 15.23 käsky Er-P-24:n komentajalle kapt. Paroselle ja I/JR 52:n komentajalle kapt. Selinheimolle saapua I/JR 52:n tuliaseman maastoon ottamaan yhteyttä Lehmivaaran valtaamiseksi suoritettavaa hyökkäystä koskevissa asioissa.
Klo 16.20 läksin edellämainitulle pat. komentajien kohtauspaikalle.
Klo 16.45 saapui Rv.Pr:n esikunnasta puhelimitse seuraava käsky:
1. Os. S. komentajana maj. Seitamo, joukot I/JR 52, Er. P 24, os Helin HRR:sta ja 2 joukkuetta Rj.P 3:sta tuhoaa pääosillaan Lehmivaaran motin, varmistaa osillaan V-vaaran suuntaan sekä isästä, että etelästä. Tehtävän tultua suoritetuksi oltava välittömästi valmiina liittymään Er. P 3:n toimintaan.
Osaston on varmistettava Vuottoniemi ja Koitajoki Hankavaaran itäpuolella n. 2 km olevasta kukkulasta pohjoiseen, sillalle saakka tiellä Mieronaho.Vellivaara. Os. P:n nykyistä varmistusta ja tiedustelua Hankalampi – Koitajoki suunnassa ei saa poistaa ennen kuin J.P 6 on ottanut tehtävän vastaan. Tiedusteltava suunnassa Vuottoniemi – Kuolismaa Särkkälampien tasalle.
2. Rj.P 3 – 2joukkuetta ottaa haltuunsa tienhaaramaaston Vellivaaran pohjoispuolella varmistaa V-vaarasta länteen ja pitää vasemmalla siivellään kiinteätä kosketusta os. S:oon, sekä valmistautuu välittömästi L-vaaran motin tuhoamisen jälkeen V-vaaran vihollisen tuhoamiseen pataljoonan komentajan johtamana.
3. JP 6 siirtyy yöllä 6/7:8:44 L-vaaran itäpuoliseen polkujen risteysmaastoon reserviksi tehtävänä varmistaa ja tiedustella kaakkoiseen suuntaan , päätoimintasuuntana reservinä HRR:n lohko.
Tähtinen. Palmgren. (viestitettiin selväkielellä yksiköt peiteluvuin)
Klo 17.00 Puhelinyhteys Hankavaaraan poikki. Vihollinen ampui keskityksen H-vaaraan. Yhteys uudelleen kunnossa n. 15 min. kuluttua. H-vaaran puolustusta johti evltn. P:n poistamisen jälkeen hänen lähettiupseerinsa luutn. Ikonen. Vihollinen oli edennyt päivän kuluessa yli Koitajoen H-vaaraa kohti joukkojemme viivyttäessä puolustukselle epäedullisessa suomaastossa. Kiinteä puolustus järjestettiin H-vaaran itäreunaan. I/JR 52:n tienkatkaisuasemissa L-vaaran ja V-vaaran välissä päivä kului ilman mainittavia tapahtumia.
Klo 18.10 Pion.½-joukkue Kähkönen Pion. P 24:stä, alikers. Liukkosen johdolla lähksi uudelleen suorittamaan aikaisempaa varmistustehtävää tien Vellivaara- Koitajoki ja pohjoisesta Hankavaaraan johtavan polun haarautumismaastossa. Tehtävä sama kuin 5.8. illalla käsketty.
Klo 19.00 saappui 2./JR 52:n joukkue Repo Niemijärveltä, jonne se oli yhdessä 2./JR 52:n toimitusjoukkueen kanssa tuotu autokuljetuksena Lupasalmelta. Joukkue oli komppaniastaan eksyttyään 31.7. mennyt tulojälkiään Lupasalmelle. Joukkue sai käskyn mennä pisteen p= 67.50 i=28.75 maastoon, ottaa yhteyden siellä olevaan pion. ½-joukkueeseen, olla toimintavalmiina Hankavaaran suuntaan ja tiedustella sijoitusmaaston itäpuolelta kaakkoon Koitajokeen laskevan puron suunnassa. Joukkue Revon vahv. 1+3+34.
Klo 19.40 ilmoitus H-vaarasta luutn. Ikoselta: Kosketus viholliseen Hankavaaran itäpuolella katkennut. Partio käynyt H-vaaran pohjoispään korkeudella Koitajoella. Etelämpänä partiot ottamassa kosketusta. Samalla käsky luutn. Ikoselle välittää I/JR 52:n jääk.joukkueelle käsky partioinnista pitkin Koitajokivartta etelään ja todettujen siltojen tuhoamiseksi.
Klo 19.30 tiedotti Rv.Pr.E ilmatiedustelun havainneen 2 polkusiltaa Koitajoen yli Hankavaaran viim.a:n korkeudella, sekä samaten 2 polkusiltaa Varpajärvestä Koitajokeen laskevan joen yli. Samalla saapui käsky todettujen siltojen tuhoamisesta.
Klo 20.10 saapui ilmoitus Rats.Ptrin Hullarin suuntaan lähettämältä partiolta: Hullari on tyhjä vihollisista. Kolonnat vahingoittumattomat. Pieni osa ajomiehistä, joka oli jäänyt paikoilleen, oli todennut vihollisen irrottautuneen heti tulenavauksen jälkeen.
Klo 21.00 lähti luutn. Jalomies joukkueineen Ruipalammesta H-vaaraan luutn. Ikosen käyttöön.
Klo 21.15 ilmoitus luutn. Heliniltä: Partio palannut Hullarista, joka todettu tyhjäksi vihollisesta.
Klo 22.00 lähti evltn. Partinen Niemijärven kylään, joukkojen jäädessä maj. Seitamon komentoon.

7.8.1944
Klo 2.50 yritti vihollinen jv-tulen turvin partioilla lähestyä I/JR 52:n asemia V-vaarasta etelään johtavien teiden suunnissa, mutta lähestymisyritykset torjuttiin omalla jv- ja krh-tulella.
Klo 5.00 Tilanne os. S:n lohkolla: Vuottoniemessä tilanne ennallaan, samoin V-vaaran ja L-vaaran mottirintamilla. H-vaarassa miehitys pitkin vaaran länsireunaa. Vihollinen, johon H-vaarassa ei kosketusta, vaaran ja joen välimaastossa, missä jääk.joukkue Keränen (I/JR 52) ollut koko yönb kosketuksessa pääsemättä tuhoamaan joella olevia polkusiltoja. JP 6 saapumassa Rv.Pr:n käskyn määräämään paikkaan. (Tilanneilmoitus Rv.Pr:n E:lle).
Klo 5.30 tiedotti Rv-Pr:n esikunta RjöP 3:n hyökkäävän V-vaaraa vastaan pohjoisesta, jolloin käskin kapt. Selinheimoa avustamaan hyökkäystä asemistaan käsin.
Klo 7.30 saapui ilmoitus H-vaarasta: Vihollisen miehitys Hankalammen pohjoispäästä koilliseen johtavaa metsälinjaa pitkin kohtaan H-vaara aa, josta edelleen pohjoiseen. Vihollinen ei ole yrittänyt edetä.
Klo 7.00 ilmoitus jääk.joukk. Keräseltä: (saapui Rats.Ptrin tuliaseman kautta) Joukkue 1 ½ km. Koitajoen sillasta etelään joen länsipuolella. Vihollinen Er.P 24 ylimenokohdalla, oikealla ei ole vielä yhteyttä luutn. Vesan joukkueeseen.
Klo 7.30 lähti luutn. Siurula kapt. Selinheimolta saamansa käskyn mukaan 1 ½ joukkueella etenemään Hankavaara-Vellivaara tien suunnassa ja samanaikaisesti lähti ½ joukkuetta tien Lehmivaara-Vellivaara suunnassa kohti Vellivaaraa. Jälkimmäisen osaston edettyä taistellen vähän matkaa, tuotiin asemiimme maastosta sotasaaliina 2 kpl pst-tykkejä, muutamia pst.tykin ammuksia, pk:ejä, kp:eja lapioita ym. sekä kaksi 3. K:n aikaisemmin maastoon jäänyttä kaatunutta.
Klo 9.20 saapui ilmoitus luutn. Ikoselta Hankavaarasta: Vihollinen hyökkää H-vaaran eteläosassa, hyökkäykset torjuttu.
Klo 10.00 lähti partio, vahvuus 0+1+9 2.K:sta Lehmivaaran tuuntaan tutkimaan etumaastoa. Eteni n. 350 m. Tapaamatta vihollista, mutta asemia oli etumaasto ollut täynnä.
Klo 10.30 ilmoitti kapt. Selinheimo hyökkäävänsä iskuosastoilla pohjoiseen Vellivaaran suuntaan. Tie katkaistu parisataa metriä lähtöasemista pohjoiseen. Vallattu mm. 2 pst-tykkiä. Vihollisen kaatuneita etumaastossa paljon. Vihollinen parveilee tähystyksemme alaisessa Vellivaara ra-maastossa, ilmeisesti pakoillen meikäläisten tykistötulta, joka Rj.P 3:n hyökätessä pohjoisesta, kohdistettiin V-vaaraan. Rats.Ptrin tj. Sijoitettiin havaintopaikkaan havaitun maalin ampumista varten.
Klo 10.35 ilmoitus kapt. Paroselta: Vihollisen hyökkäysyrityksiä L-vaarasta etelään, torjuttu.
Klo 11.20 ilmoittu kapt. Selinheimo, että luutn. Simulan johtama 1½ joukkueen vahvuinen osasto oli saavuttanut V-vaaran eteläisemmän talon peltoaukean eteläreunan näkyviinsä. Samalla käsky kapt. Selinheimolle asettua puolustukseen V-vaaran suuntaan. Vasen avoin sivusta käännettävä etelään ja varmistus järjestettävä.
Vänr. Viljasen joukkue Pion.P 24:stä rakentaa edelleen huoltotietä Ruipalammen itäpuolitse Niemijärvelle ja saatiin tie 7.8. kuluessa kärryillä liikennöitävään kuntoon. Varmistus Hankavaaran suunnalla osoittautui tehokkaaksi ja vihollisen apuvoimien tulo oli saatu pysäytetyksi joten päähuomio voitiin kiinnittää L-vaaran valtaamiseksi tapahtuvan hyökkäyksen valmisteluihin. Hyökkäys suunniteltiin suoritettavaksi 8.8. aamuyöllä. Hyökkäyksen tykistön tulituen järjestelyä varten saapui maj. Seitamon pyynnöstä parikaatin esikunnasta iltapäivällä Ruipalammelle komentopaikkaan Kev. Psto 12:n komentaja kapt. Tiili seurassaan Rv.Pr:n viestikomentaja ratsumest. Aumo ja kss-upseeri luutn. Autio. Viimemainitun tehtävänä oli suunnitella suojasavujen käyttö hyökkäyksessä L-vaaraan.
Klo 13.00 saapui ilmoitus: H-vaarasta lounaaseen edennyt partiomme kohdannut vihollisen pisteen p=696650 i=5850 maastossa metsäniemekkeessä. H-vaarasta itään edennyt partiomme todennut vihollismiehityksen H-vaaran ja Koitajoen välillä olevan ennallaan.
Klo 13.30 ilmoitti luutn. Helin klo 5.30 Särkkälammille lähteneen partiomme palanneeksi. Oli ollut Kuolismaa. Vuottoniemi-tiellä Särkkälampien länsipuolella olevan purosillan kohdalla. Totesi tien 7.8. aamusateitten jälkeen liikennöimättömäksi. E.. puron lounaispuolella luode-kaakko-suuntainen tuore parijotos.
Klo 16.15 ilmoitti luutn. Turunen vihollisen liikehtivän joukkue Räsäsen pohjoispuolisessa maastossa. 2 ryhmää 3. K:sta lähetettiin avuksi vääp. Räsäselle. Samalla sai os. Kaira käskyn partioilla tutkia todettu vihollisen liikehtimismaasto. Ltn. Kairan lähettämä partio ei kuitenkaan tavannut vihollista.
Klo 18.20 läksin eteen kapt. Tiilen ja luutn. Aution kanssa. I/JR 52:n krh:n tuliaseman maastossa, jonne olin kutsunut kapt. Selinheimon ja Parosen, annoin seuraavan hyökkäyskäskyn.:
1. Vihollinen motissa Lehmivaarassa ja Vellivaarassa. Apujoukot painostaa edelleen Joutsenlampi-Hankalampi kannaksella, samoin Hankavaaran suunnalla. Osia vihollisen apuvoimista päässyt läpi Kalalampi-Haukilampi-kannaksella edeten n. 1 km luodetta kohti. Vastatoimenpiteet näitä vihollisia vastaan pat. Virkkusen toimesta käynnissä. Samoin on vihollisen eteneminen Hankavaaran suuntaan os. S:n toimesta pysähtynyt.
2. Omat joukot: I/JR 52 pääosillaan kiilana Lehmivaaran-Vellivaaran välissä. Er.P 24 pitää motissa Lehmivaarassa olevaa vihollista. Osia Er.P 24:sta varmistamassa Hankalampi-Kalalampi kannaksen suuntaan.
3. Oma tehtävä: I/JR 52 hyökkää pääosillaan Lehmivaaraan tien Vellivaara-Lehmivaara suunnassa ja valtaa Lehmivaaran. Osilla varmistaa V-vaaran suuntaan. Er.P 24 hyökkää Lehmivaaraan pääosillaan idästä käsin, tavoiteena Lehmivaara. Osilla sitoo etelästä. Osaston hyökkäystä tukee prik. Tykistö ja Rats. Ptri. I/JR 52:n krh.joukkue tukee välittömästi omaa pataljoonaa.
Molempien pataljoonien iskuosastojen sisäänmurto tapahtuu savujen turvin. Savutustiedustelun, valmistelun ja savutuksen suorittaa prik:n kss-upseeri luutn. Autio. Savutus alkaa 3 min. ennen H-ta ja kestettävä 15 min.
4. Os. Ikosen estettävä mahdollinen vihollisen hyökkäys Hankavaaran suunnasta länteen.
5. Os. Kaira sitoo vihollista hyökkäyspartioilla tien Hullari-Vellivaara suunnassa.
6. Itse seuraan hyökkäystä I/JR 52:n mukana, aluksi krh:n tuliasemien maastossa, missä myöskin JSP ja patruunakeskus.
Os. Seitamon kom: Majuri A. Seitamo
Adjutantti: luutn. H. Suominen

H-hetki oli tarkoitus määrätä myöhemmin hyökkäysvalmistelujen edistyttyä tarpeeksi pitkälle. Yön kuluessa saapui savutusmateriaalia seuraavan päivän hyökkäystä varten.

8.8.1944
Klo 5.00 saapui luutn. Revon joukkue saamansa käskyn mukaan sijoituspaikastaan Vellivaara.Koitajoki-tieltä etelään Hankavaaran haarautuvan tien haarasta. Sai käskyn ilmoittautua kapt. Selinheimolle.
Klo 7.00 saapui luutn. Vesan joukkue Hankavaarasta komentopaikalle, saaden samoin käskyn ilmoittautua kapt. Selinheimolle hyökkäyksessä käytettäväksi.
Aamupäivän kuluessa hyökkäsi Rj.P 3 Vellivaaran suuntaan pohjoisesta Ruipalammin länsipuolitse katkaisten Koitajoki-Vellivaara tien i=578 kohdalta ja lähtien vyöryttämään länteen kohti Vellivaaraa.
Klo 8.50 käsky luutn. Kairalle hyökätä tien Koitajoki-Vellivaara suunnassa idästä kohti V-vaaraa samalle tasolle Rj.P 3:n kanssa. Os. Kaira eteni aamupäivän kuluessa samalle korkeudelle, mihin aikaisemmissa hyökkäyksissä ja ja taistelupartioilla oli päästy. Os. Kairan hyökkäyksen pysäytti kuitenkin hänen ja Rj.P 3:n väliin jäänyt korkealle kukkulalle lujasti pureutunut vihollinen. Osasto ei saanut yhteyttä Rj.P 3:n kanssa tien suunnassa.
Aamun kuluessa saatiin hyökkäysvalmistelut loppuun. Hyökkäyksen alkamista viivytti kuitenkin vielä se, että kapt. Tiilen ilmoituksen mukaan JP 6:lla oli etuoikeus Kev.Psto 12:n tulen käyttöön ja järjestely vuorottelusta tuotti yhteyksien heikkouksien vuoksi vaikeuksia.
Klo 11.55 määräsin hetken H klo 13:ksi.
Klo 13.00 alkoi hyökkäyksemme tykistön voimakkaasti tukiessa ja suojasavuja käyttäen Lehmivaaraa vastaan, I/JR 52 pohjoisesta ja Er.P 24 idästä käsin. Vihollisen vastarinta sangen voimakasta, eikä sen puolustusasemiin päästy murtautumaan.
Klo 14.10 ilmoitti kapt. Paronen Er.P 24:n hyökkäyksen pysähtyneen Lehmivaaran itäpuolella vihollisen vahvojen asemien eteen, jolloin käskin yrittämään uudelleen Er.P 24:n käytettävissä olevien raskaiden krh:n tulen turvin.
I/JR 52:n hyökkäystä vaikeutti etenkin kaksi vahvoissa pesäkkeissä olevaa kk:ta, joita yritettiin useaan otteeseen tuhota tykistö- ja krh-tulella siinä kuitenkaan onnistumatta pesäkkeiden vahvan rakenteen ja tulenjohtoa vaikeuttavan ryteikköisen maaston vuoksi. Vih. Jv-miehitys oli myöskin vahvoissa bunkkeriasemissa.
Olin yhteydessä Rv.Pr:n komentaja ev. Ikoseen, joka lupasi lähettää pst-kivääreitä käytettäväksi mainittujen pesäkkeiden tuhoamiseen. Samassa kuljetuksessa tilasin lisää savutustarvikkeita.
Klo 15.05 ilmoitti kapt Paronen, ettei hänen käytettävissään oleva krh-tuli pysty lamauttamaan vihollisen pesäkkeitä, eikä hyökkäys pääse eteenpäin. Sai käskyn pureutua nykyisiin asemiin.
Klo 16.45 käskin keskeyttää hyökkäyksen myös I/JR 52:n kaistalla ja pataljoonan jäädä nykyisiin asemiin. Tarkoituksena oli odottaa pst-kiväärien ja uuden savumateriaalin saapumista sekä valmistaa kasapanoksia pesäkkeiden tuhoamista varten 9.8. aamulla. Hyökkäystä varten käskin kapt. Selinheimon yön 8/9.8.44 kuluessa siirtää käyttökunnossa olevan toisen Vellivaaran eteläpuolella sotasaaliiksi saaduista pst-tykeistä kapt. Paroselle käytettäväksi Er.P 24:n hyökkäyksessä Lehmivaaran eteläpuolella.
Klo 19.55 käsky kapt. Paroselle vahvistaa Lehmivaaran motin eteläosan miehitystä ½-joukkueella vihollisen mahdollisen ulosmurtautumisyrityksen varalta. Illalla saapui I/JR 52:n lohkolle Vellivaarasta yliloikkari, jonka kuulusteluissa huomio kiintyi kahteen seuraavaan seikkaan: yliloikkari oli saanut käskyn tappaa patterinsa 17 hevosta siitä huolimatta ettei mitään ruuan puutetta esiintynyt, ja patterin miehille oli jaettu 8.8. iltapäivällä muonaa tavallisuudesta poikkeavalla tavalla runsaasti ja ilman tarkkaa jakoa. Kuulustelun tulokset ilmoitettiin viipymättä Rv.Pr:n E:lle ja koska niistä saattoi otaksua ulosmurtautumisen olevan kysymyksessä käskin kaikkialla tehostamaan varmistusta.

9.8.1944
Klo 3.45 ilmoitti luutn. Ikonen Hankavaarasta: kaksi suurta vihollisosastoa lähenee Hankavaaraa lännestä. Tien Vellivaara-Hankavaara suunnassa rakennettu lankayhteys Hankavaaraan oli poikki, samoin yhteys Er.P 24:ään. Hälytin heti Rats.Ptrin tuliaseman.
Klo 4.05 ilmoitti luutn. Ikonen Hankavaarasta: Vihollinen pyrkinyt tulenavauksemme jälkeen irrottautumaan taistelutta ja siirtymään pohjoiseen. Käskin viipymättä hälyttää p=69687 i=58250 maastossa olevan jääkärijoukkueen. Myös itäisen polun suunnassa Hankavaaraan johtava lankayhteys katkesi pian tämän jälkeen.
Klo 4.30 ilmoitus kapt. Selinheimolta: Pst-tykin kuljettajat palanneet ja ilmoittaneet kohdanneensa vihollisen suomaastossa tien V-vaara – H-vaara varressa n. 1 km krh-asemistamme kaakkoon. Samoihin aikoihin sain Rv.Pr.E:n kautta tiedon vihollisen esiintymisestä myös etelässä Er.P 24:n ja JP 6:n alueella. Oli ilmeistä että Lehmivaaran motin purkautuminen oli alkanut. Käskin kapt. Selinheimon irrottamaan Lehmivaaran suunnasta komppanian ja puhdistamaan sillä maaston tien V-vaara – H-vaara suunnassa krh-asemiemme ja Lehmivaaran itäpuolella olevan polkujen risteyksen välillä sekä hyökätä komppanialla tien Vellivaara-Lehmivaara suunnassa Lehmivaaraan. Samalla käskin myös ottamaan kosketuksen pohjoiseen Vellivaaran suuntaan.
Klo 6.35 ilmoitti kapt. Selinheimo vallanneensa vihollisen etumaiset asemat L-vaaran suuntaan edetessään. Eteneminen jatkuju. Vellivaaran suuntaan toimivat taistelupartiot ilmoittaneet vihollisen olevan jatkuvasti asemissa V-vaaran eteläpuolella.
Klo 7.00 saapui ilmoitus kapt. Selinheimolta: Lehmivaaran kyläaukea saavutettu. Sotasaalis runsas.
Tilanne V-vaara – H-vaara tien suunnassa oli kehittynyt verrattain sekavaksi sinne tänne ryntäileviä vihollisosastoja vastaan taisteltaessa. Samoin Hankavaaran pohjoispuolella oli käynnissä sekava taistelu karkuun pyrkiviä vihollisjoukkoja vastaan. Myös Rats.Ptrin tuliasemassa tuhottiin vihollisryhmiä, otettiin vankeja ja saatiin hevosia sotasaaliiksi.
Klo 8.25 käsky kapt. Selinheimolle selvittää Lehmivaaran koillispuolinen maasto. Käsky krh-joukkueelle valmistautua ampumaan Vellivaaran suuntaan.
Klo 8.45 saapui RjöP 3:sta 2 joukkuetta Ruipalammen eteläpuolelle komentopaikalle käytettäväksi V-vaaran suuntaan. Tätä osastoa ei tarvittu käyttää, vaan pian se sai liittyä omaan pataljoonaansa.
Klo 9.10 lähti ryhmä Sinkkilä os. Seitamolle alistetusta pion. Joukkueesta yhteyden ottoon vikapartion mukana Hankavaaraan.
Klo 9.35 saapui ilmoitus luutn. Kairalta, että vihollisasemat hänen edessään V-vaaran itäpuolella ovat tyhjät, jolloin annoin käskyn edetä vahvoilla taistelupartioilla tien suunnassa länteen, tavoitteena Vellivaara.
Klo 9.37 käsky kapt. Selinheimolle edetä pataljoonansa osilla tien L-vaara – V-vaara suunnassa pohjoiseen tavoitteena Vellivaara.
Klo 9.40 ilmoitti Rj.P 3 saavuttaneensa Vellivaaran pohjoispuolisen tienhaaran ja etenevänsä itään ja etelään vastarintaa kohtaamatta.
Klo 9.50 ilmoitti luutn. Kaira saaneensa yhteyden lännestä hänen asemiinsa edenneeseen Rj.P 3:n osastoon.
Klo 10.04 yhteys kapt. Paroseen: käsky Hankavaara-Vellivaara välisen tien suunnan tutkimisesta etelästä käsin. Varmistukset Lehmivaaran ympäriltä poistettava.
Klo 10.45 ilmoitti kapt. Selinheimo Vellivaaraan edenneen osaston todenneen maaston vapaaksi vihollisista. Tien V-vaara – H-vaara suunnassa saatu yhteys kapt. Paroseen. Tämän jälkeen pataljoona suoritti maaston puhdistusta kooten 9.8. klo 17.00 mennessä Ruipalammen eteläpuolelle 44 vankia ja 55 hevosta, jotka toimitettiin heti taaksepäin Niemijärven kylään, mihin Rj.P 3:n toimesta oli järjestetty niiden kokoamispaikka. Maaston haravointi lopetettiin. Myöhemmin samana päivänä ja kahtena seuraavana päivänä saatiin huomattavasti vankeja, hevosia ym. arvokasta sotasaalista, mitä vihollinen oli yrittänyt kuljettaa mukanaan motista purkautuessa. Merkille pantava havainto oli se, että vihollinen oli kahden peräkkäisen hevosen väliin sitonut kyhäämänsä seiväspaarit ja yrittänyt tällä keinoin kuljettaa n. 100 haavoittunutta omalle puolelleen. Kaikki paarit kuitenkin taistelun melskeessä olivat hajonneet ja yritys tietenkin raukesi tyhjiin. Päivän taistelut ulos pyrkiviä vihollisosastoja vastaan olivat sekavia, mutta lopputuloksena oli useiden satojen vihollisten kaatuminen ja ainoastaan pieni osa pääsi karkuun. Mm. kaksi rykmentinkomentajaa sai surmansa pataljoonan poikien luodeista. Mielestäni näin motin laukeaminen oli meille onnellinen tapaus, sillä vihollisen asemat varsinkin Lehmivaarassa olivat niin lujat, että niiden valtaus olisi vaatinut paljon omia kaatuneita.
Klo 14.10 saapui Rv.Pr.E:sta puhelimitse käsky jonka mukaan I/JR 52:n oli 9.8.44 kuluessa siirryttävä Lehmivaaran kaakkoispuoliseen maastoon ja otettava JP 6:lta vastaan asemat Kalalampi-Hankalampi-kannaksella. Rj.P 3:n tiedotettiin ottavan vastaan asemat Hankavaarassa ja vapauttavan siellä olevat I/JR 52:n osat ja pataljoonalle alistetut osastot. Er.P 24:n alistus I/JR 52:lle lakkaa, samoin Rj.P 3:n osien alistus. Pion joukkue Pion.P 12:sta sai käskyn liittyä yksikköönsä.
Annoin käskyn pataljoonan siirtymisestä Vellivaaran kaakkoispuolelle, mihin se oli koottu ja järjestelty Hankavaaraan johtavan polun varressa, Lehmivaaran itäpuolelle, ja asemien vastaanotosta. 3.K sai käskyn ottaa edessä oikealla olevan JP 6:n komppanian asemat vastaan, 1.K vasemmalla olevan komppanian asemat, 2.K:n ja 4.K:n osien jäädessä reserviin Lehmivaaran itäpuolelle.
Klo 16.30 pataljoona lähti liikkeelle. Vaihto alkoi heti pataljoonan saavuttua Lehmivaaran itäpuoleiseen maastoon, ja se sujui häiriöittä.
Klo 21.15 asemat vastaanotettu JP 6:lta. I/JR 52 alistettu URR:lle (os.E), joka puolustuksessa Kangasjärvi-Kalalampi-kannaksella.
Yö kului I/JR 52:n lohkolla rauhallisesti.

10.8.1944
Klo 5.30 saapui Rv.Pr:n tiedustelukäsky (liite n:o 8), jonka mukaan kk-joukkue / JP 6 alistettiin I/JR 52:lle. Kysymyksessä oli aikaisemmin Hankavaarassa alistettuna ollut joukkue, joka saamansa käskyn mukaan oli yöllä lähtenyt siirtymään JP 6:n majoitusalueelle Vellivaara-Ruipalampi maastoon. Sai käskyn palata viipymättä takaisin I/JR 52:n lohkolle.
Klo 7.50 saapui puhelimitse käsky I/JR 52:n lohkon oikean rajan siirrosta siten, että Kalalammen länsipuolella oleva pieni nimetön lampi ja sen pohjoispuolella oleva tukikohta tulivat kuulumaan pataljoonan lohkoon.
Klo 7.55 annoin käskyn 2.K:lle lähettää tukikohdan miehitykseksi 2 joukkuetta, jotka alistettiin 3.K:lle.
Klo 9.15 lähdin tarkastamaan pataljoonan asemat. Asemat oli vaihdossa otettu vastaan jokseenkin perustamattomina. Käskin komppanioitten jatkaa tehokkaasti jo aloittamiaan varustelutöitä sekä muutin muutamassa kohdassa puolustusasemien kulun edullisemmaksi. Palattuani klo 13.30 oli pataljoonan lohkon miehitys liitteen n:o 9 mukainen. Päivän kuluessa vihollinen häiritsi työskentelyä tykistö- ja krh-tulella.
Klo 14.15 saapui alistettu kk-joukkue JP 6:sta. Sai käskyn viipymättä siirtyä asemiin, puolijoukkue kumpaisellekin edessä olevalle komppanialle alistettuna.
Klo 19.15 saapui Os.E:n tiedustelukäsky (liite n:o 10)
Klo 20.30 annoin yksiköille käskyn tiedustelun suorittamisesta (liite n:o 11). Tiedustelun tulokset ilmenevät Os.E:lle lähetetystä ilmoituksesta (liite n:o 12)

11.8.1944
Klo 9.45 saapui HRR:n E:sta vaihtokäsky, jonka annoin kirjallisena yksiköitten päälliköille (Liite n:o 13)
Klo 12.00 lähetin lähetti- ja viestiupseerin majoitustiedustelulle Niemijärven kylään.
Klo 13.30 saapui 2 kompp. JP 6:sta lähtien heti vaihtamaan.
Klo 13.55 saapui maj. Virkkunen lopun pataljoonansa kanssa pat:n komentopaikalle.
Klo 16.05 oli kapt. Selinheimo vaihtanut.
Klo 16.30 3.K vaihtanut ja palannut pat:n komentopaikan maastoon, samoin krh.joukkue joten koko I/JR 52 oli vaihtanut ja rintamavastuu siirtynyt JP 6:lle. Välittömästi tämän jälkeen lähti pataljoona marssille Niemijärvelle saapuen sinne klo 19.30, majoittuen Niemijärveltä Lengonvaaraan johtavan tien varteen. Menin adjutantin, luutn. Suomisen kanssa ottamaan yhteyttä prik. esikuntaan. Täällä komentaja sai prik. komentajalta eversti Ikoselta lämpimät kiitokset pataljoonan ja osaston hyvästä ja reippaasta suorituksesta. Sen osasto olikin varmaan ansainnut.
Ruokailu ja kahden tunnin lepo.
Klo 20.00 annoin käskyn pataljoonan valmistautumisesta jatkamaan marssia klo 21.30
Klo 21.30 lähti pataljoona marssimaan Korkeakankaalle, missä tapahtui lastaus autoihin ja matka jatkui Ilomantsiin, josta Lieksan kautta Jukolaan. Ilomantsissa otti pataljoonankomentaja yhteyttä kenr. maj. Raappanaan tehden lyhyesti selkoa retken vaiheista. Kenraalin tervehdyksen ja kiitokset hyvästä suorituksesta vein seuraavana päivänä pataljoonalle.
Hevoset luovutettiin Korkeakankaalla 4470:lle ja otti ne vastaan rats.mest. Laajasalo. Matka Jukolaan sujui hyvin. Sateinen sää haittasi jonkun verran kuljetusta.

12.8.1944
Klo 11.00 saapui pataljoona Jukolaan, minne kaikki toimitusjoukkueet olivat myöskin aikaisemmin saapuneet ryhtyen pystyttämään telttoja saapuvalle pataljoonalle. Seurasi majoittuminen, saunominen sekä ase- ja varushuolto. Varustäydennystä saatiin. Sää: sateista koko päivän.

13.8.1944
Klo 13.00 Piti pataljoonan komentaja katselmuksen ja puhuttelun kokoontuneelle pataljoonalle. Kiitti päällystöä, alipäällystöä ja miehistöä hyvistä suorituksista päättyneen taisteluvaiheen aikana.
Klo 18.00 lähti pataljoona autokuljetuksella Ontrosenvaaraan, missä se liitetään jälleen oman rykmenttinsä JR 52:n alaisuuteen. Kuljetus sujui häiriöittä.

14.8.1944
Klo 3.00 saavuttiin O-vaaraan pataljoonan entiselle majoitusalueelle, minne oli siirtynyt tällä välin myöskin JR 52:n esikunta. Majoittuminen telttoihin. Ase- ja varushuoltoa. Pataljoona liitettiin rykmentin yhteyteen. Vaiherikas ja mielenkiintoinen toimintajakso Ilomantsin suunnalla oli päättynyt.

Vihollisen tappiot: Taistelussa, jonka meille suotuisen lopputulokseen saattamiseksi I/JR 52 huomattavalla tavalla vaikutti, tuhoutui täydellisesti venäläinen 176. divisioona.
Sotasaaliina saatu mm.:
92 kpl erilaisia tykkejä
78 kpl kranaatinheittimiä
44 kpl kuorma-autoja
222 kpl ajokuntoista hevosta

I/JR 52:n tappiot

Kaatuneita 1+3+17 = 21
Haavoittuneita 4+13+57 = 74
Kadonneita 1+3+5 = 9
Sirastuneita 1+3+13 =17
_________________________________
Yhteensä 7+22+92 = 121

I/JR 52:n komentaja:

Majuti A. Seitamo


ALLA OLEVA YHTEYSLINKKI EI TOIMI. KÄYTÄ SÄHKÖPOSTIA: rauskihaapala@gmail.com